Гръцките банки с нови собственици

Необходима е промяна в собствеността на банките с гръцки акционери в страните от Югоизточна Европа. Това заяви Божан Маркович, главен регионален икономист за Югоизточна Европа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), по време на форум на The Economist в София. Според него е важно този процес да премине без хаос. „Координираната смяна на собствеността ще е основната задача пред централните банки в региона“, каза той. Маркович припомни, че банките с гръцки акционери са системни за страните от Югоизточна Европа, но делът им в компаниите майки е много малък.

Гръцки медии също писаха, че рекапитализирането на банките в страната включва разпродажба на дъщерните поделения на Балканите. Представителите на банковия сектор у нас обаче отказаха да коментират вчера темата.

Според Маркович тази и следващата година ще са по-добри за банките в страните от Югоизточна Европа в сравнение с 2014 г. Той припомни, че масово трезорите са предприели мерки за намаляване на задлъжнялостта. Въпреки това високият процент на лошите кредити остава проблем за целия регион. Необслужваните заеми идват главно от корпоративния сектор и по тази причина са необходими мерки за преструктурирането му, каза още той.

Според Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, лошите кредити трябва да се установяват и отписват по-бързо, както и да се насърчава консолидацията на банковия сектор.

НАМЕРЕНИЕ

ОТП проявява интерес към трезори

Унгарската финансова група ОТП се интересува от банки с гръцки собственици, особено в България, Румъния и Сърбия. Това съобщиха от кредитната институция на въпрос на „Труд“. Оттам посочват още, че непрекъснато разглеждат възможностите за придобиване, и то главно в тези страни, в които вече присъстват. Още през лятото от ОТП бяха заявили подобни намерения. Финансовата група у нас притежава банка ДСК. Освен в България унгарската група присъства в Хърватия, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Русия и Черна гора. През миналия месец подуправителят на БНБ Калин Христов също обяви, че очаква консолидация на банковия сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес