Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Отложиха световното първенство по тенис заради коронавируса

Проф. Петко Салчев е единственият кандидат за управител на НЗОК

Горя къща в Павликенско Огнеборци от Великотърновска област са се отзовали на 18 произшествия заради бурния вятър

Разбиха нарколаборатория край Дупница (СНИМКИ)

Руска компания се включва в изграждането на „Турски поток“ в България

Новите жилища в Пловдив с рекорден ръст на цените

Гръцките банки с нови собственици

Необходима е промяна в собствеността на банките с гръцки акционери в страните от Югоизточна Европа. Това заяви Божан Маркович, главен регионален икономист за Югоизточна Европа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), по време на форум на The Economist в София. Според него е важно този процес да премине без хаос. „Координираната смяна на собствеността ще е основната задача пред централните банки в региона“, каза той. Маркович припомни, че банките с гръцки акционери са системни за страните от Югоизточна Европа, но делът им в компаниите майки е много малък.

Гръцки медии също писаха, че рекапитализирането на банките в страната включва разпродажба на дъщерните поделения на Балканите. Представителите на банковия сектор у нас обаче отказаха да коментират вчера темата.

Според Маркович тази и следващата година ще са по-добри за банките в страните от Югоизточна Европа в сравнение с 2014 г. Той припомни, че масово трезорите са предприели мерки за намаляване на задлъжнялостта. Въпреки това високият процент на лошите кредити остава проблем за целия регион. Необслужваните заеми идват главно от корпоративния сектор и по тази причина са необходими мерки за преструктурирането му, каза още той.

Според Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, лошите кредити трябва да се установяват и отписват по-бързо, както и да се насърчава консолидацията на банковия сектор.

НАМЕРЕНИЕ

ОТП проявява интерес към трезори

Унгарската финансова група ОТП се интересува от банки с гръцки собственици, особено в България, Румъния и Сърбия. Това съобщиха от кредитната институция на въпрос на „Труд“. Оттам посочват още, че непрекъснато разглеждат възможностите за придобиване, и то главно в тези страни, в които вече присъстват. Още през лятото от ОТП бяха заявили подобни намерения. Финансовата група у нас притежава банка ДСК. Освен в България унгарската група присъства в Хърватия, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Русия и Черна гора. През миналия месец подуправителят на БНБ Калин Христов също обяви, че очаква консолидация на банковия сектор.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.