Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Гръцките банки с нови собственици

Необходима е промяна в собствеността на банките с гръцки акционери в страните от Югоизточна Европа. Това заяви Божан Маркович, главен регионален икономист за Югоизточна Европа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), по време на форум на The Economist в София. Според него е важно този процес да премине без хаос. „Координираната смяна на собствеността ще е основната задача пред централните банки в региона“, каза той. Маркович припомни, че банките с гръцки акционери са системни за страните от Югоизточна Европа, но делът им в компаниите майки е много малък.

Гръцки медии също писаха, че рекапитализирането на банките в страната включва разпродажба на дъщерните поделения на Балканите. Представителите на банковия сектор у нас обаче отказаха да коментират вчера темата.

Според Маркович тази и следващата година ще са по-добри за банките в страните от Югоизточна Европа в сравнение с 2014 г. Той припомни, че масово трезорите са предприели мерки за намаляване на задлъжнялостта. Въпреки това високият процент на лошите кредити остава проблем за целия регион. Необслужваните заеми идват главно от корпоративния сектор и по тази причина са необходими мерки за преструктурирането му, каза още той.

Според Антъни Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, лошите кредити трябва да се установяват и отписват по-бързо, както и да се насърчава консолидацията на банковия сектор.

НАМЕРЕНИЕ

ОТП проявява интерес към трезори

Унгарската финансова група ОТП се интересува от банки с гръцки собственици, особено в България, Румъния и Сърбия. Това съобщиха от кредитната институция на въпрос на „Труд“. Оттам посочват още, че непрекъснато разглеждат възможностите за придобиване, и то главно в тези страни, в които вече присъстват. Още през лятото от ОТП бяха заявили подобни намерения. Финансовата група у нас притежава банка ДСК. Освен в България унгарската група присъства в Хърватия, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Русия и Черна гора. През миналия месец подуправителят на БНБ Калин Христов също обяви, че очаква консолидация на банковия сектор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.