В Германия ще заработи нова система за контрол върху техническото състояние на мостовете

53-годишен пациент на болницата в Търново спаси с орган човешки живот

Чудатите хобита на известните Трудно е да се повярва с какво се занимават някои знаменитости

Трима арестувани в Китай заради кражба на $87 млн. в криптовалути

Броят на жертвите при наводненията в Индия надхвърли 350 души

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля турския курорт Датча

ЧЕЗ въвежда защитни стикери срещу манипулация на електромери

Аууу, убодох се на морски таралеж! 10 стъпки как да се справим, преди да ни развали почивката в Гърция, Турция или Хърватия

Неизвестна крепост край остров Свети Тома

Все още не се знае дали мъжът, застрелял младеж в Лесново е психологично болен

Премиерът Борисов: Търговският регистър ще работи напълно до сряда Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия, заяви министър-председателят

Убиец се разпознава по линията на сърцето

Условно наказание за шофьор, насмел на тротоар възрастно семейство 80-годишната жена починала от травмите, съпругът бил със счупена ръка

Военнослужещи се включиха в потушаването на пожара край Карлово

„Спартан“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Таванът на пенсиите замръзва на 910 лв.

Максималната пенсия ще остане 910 лв. през 2016 г. Всички останали ще се увеличат с 2,5% от 1 юли. Това предвижда проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване, който ще бъде обсъден от Надзора на НОИ.

Замразяването на тавана означава, че догодина пенсиите на около 33 500 души ще бъдат орязани и няма да се плащат в реалния им размер. Според приетата преди няколко месеца пенсионна реформа ограничението ще отпадне от 2019 г., но само за пенсиите, отпуснати след 1 януари същата година.

През 2016 г. средната пенсия ще стигне 331,62 лв. Това е с 11 лв. повече от тази година. Реалният ръст (без инфлацията) на доходите на възрастните ще е 2,6%, което е най-ниската стойност за последните 4 години.

Догодина плащането на пенсии ще струва 8,7 млрд. лв., или 9,9% от БВП на България. Сумата е с над 318,7 млн. лв. повече в сравнение с очаквания разход през 2015 г. Осъвременяването на пенсиите от 1 юли догодина ще струва 120 млн. лв. Причина за повишаването е и пенсионната реформа. Промените в Кодекса за социално осигуряване ще увеличат разходите за пенсии с 64,5 млн. лв. през 2016 г., става ясно от доклада към проектобюджета.

Реформата ще е и основна причина за увеличаване на пенсионерите. Прогнозата е, че те ще станат 2,186 млн. души, или със 7300 повече от очаквания брой през т.г. Причината е възможността човек да се пенсионира до 12 месеца преди да навърши необходимата възраст, но с намалена пенсия.

Осигурителните доходи се вдигат с 6,6%

Минималните осигурителни доходи ще се увеличат средно с 6,6% през 2016 г. Това става ясно от доклада към проекта на бюджета на НОИ. Това е най-високият ръст от 2009 г. Според разчетите това ще повиши приходите с 61 млн. лв.

В 48 икономическите дейности синдикати и работодатели договориха 7,5% среден ръст. В останалите около 40 отрасъла нямаше споразумение. В тези браншове министърът на труда няма да наложи административно увеличение. Осигурителните доходи, които са по-ниски от новия размер на минималната заплата (420 лв.), обаче ще се изравнят с нея. Минималният осигурителен доход за земеделски стопани ще се вдигне от 300 на 330 лева.

Повече осигурени

Според разчетите догодина осигурените ще се увеличат до 2,763 млн. души, или с 9500 повече спрямо очаквания им брой през т.г. Средният осигурителен доход ще стигне 755,42 лв., което е с 33 лв. повече от очаквания размер за 2015 г. Размерът на осигуровките и разпределението им между работник и работодател ще се запазят.

Очаква се приходът от вноски през 2016 г. да е 4,980 млрд. лв. – с 400 млн. лв. повече от планираните за т.г. Въпреки ръста постъпленията ще са малко под 50% от необходимите средства за плащането на пенсии, майчински, болнични и обезщетения за безработица.

Заради това и през 2016 г. всички фондове на НОИ ще са на минус. Недостигът във фонд “Пенсии” ще е над 4,3 млрд. лв. Дефицитът за всички плащания ще се компенсира с трансфер от държавния бюджет от над 4,7 млрд. лв. Това означава, че и през следващата година половината от парите за пенсии ще се осигурят от данъци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.