Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Таванът на пенсиите замръзва на 910 лв.

Максималната пенсия ще остане 910 лв. през 2016 г. Всички останали ще се увеличат с 2,5% от 1 юли. Това предвижда проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване, който ще бъде обсъден от Надзора на НОИ.

Замразяването на тавана означава, че догодина пенсиите на около 33 500 души ще бъдат орязани и няма да се плащат в реалния им размер. Според приетата преди няколко месеца пенсионна реформа ограничението ще отпадне от 2019 г., но само за пенсиите, отпуснати след 1 януари същата година.

През 2016 г. средната пенсия ще стигне 331,62 лв. Това е с 11 лв. повече от тази година. Реалният ръст (без инфлацията) на доходите на възрастните ще е 2,6%, което е най-ниската стойност за последните 4 години.

Догодина плащането на пенсии ще струва 8,7 млрд. лв., или 9,9% от БВП на България. Сумата е с над 318,7 млн. лв. повече в сравнение с очаквания разход през 2015 г. Осъвременяването на пенсиите от 1 юли догодина ще струва 120 млн. лв. Причина за повишаването е и пенсионната реформа. Промените в Кодекса за социално осигуряване ще увеличат разходите за пенсии с 64,5 млн. лв. през 2016 г., става ясно от доклада към проектобюджета.

Реформата ще е и основна причина за увеличаване на пенсионерите. Прогнозата е, че те ще станат 2,186 млн. души, или със 7300 повече от очаквания брой през т.г. Причината е възможността човек да се пенсионира до 12 месеца преди да навърши необходимата възраст, но с намалена пенсия.

Осигурителните доходи се вдигат с 6,6%

Минималните осигурителни доходи ще се увеличат средно с 6,6% през 2016 г. Това става ясно от доклада към проекта на бюджета на НОИ. Това е най-високият ръст от 2009 г. Според разчетите това ще повиши приходите с 61 млн. лв.

В 48 икономическите дейности синдикати и работодатели договориха 7,5% среден ръст. В останалите около 40 отрасъла нямаше споразумение. В тези браншове министърът на труда няма да наложи административно увеличение. Осигурителните доходи, които са по-ниски от новия размер на минималната заплата (420 лв.), обаче ще се изравнят с нея. Минималният осигурителен доход за земеделски стопани ще се вдигне от 300 на 330 лева.

Повече осигурени

Според разчетите догодина осигурените ще се увеличат до 2,763 млн. души, или с 9500 повече спрямо очаквания им брой през т.г. Средният осигурителен доход ще стигне 755,42 лв., което е с 33 лв. повече от очаквания размер за 2015 г. Размерът на осигуровките и разпределението им между работник и работодател ще се запазят.

Очаква се приходът от вноски през 2016 г. да е 4,980 млрд. лв. – с 400 млн. лв. повече от планираните за т.г. Въпреки ръста постъпленията ще са малко под 50% от необходимите средства за плащането на пенсии, майчински, болнични и обезщетения за безработица.

Заради това и през 2016 г. всички фондове на НОИ ще са на минус. Недостигът във фонд “Пенсии” ще е над 4,3 млрд. лв. Дефицитът за всички плащания ще се компенсира с трансфер от държавния бюджет от над 4,7 млрд. лв. Това означава, че и през следващата година половината от парите за пенсии ще се осигурят от данъци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете