НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Зелената империя – тъмната страна на WWF От 20 години швейцарската офшорка е оплетена с политико-икономически лобита в страната ни

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Защо Агенцията по горите излъга министър Танева

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Сделка между Зелените и Агенцията по горите е в основата на лъжата, чиято жертва стана земеделската министърка Десислава Танева. Както „Труд“ писа, от ИАГ бяха уверили Танева, че не са променили положителното си становище за новия план за управление на Природен парк „Витоша“.

Впоследствие се оказа, че от ведомството са изпратили ново Становище до Министерството на околната среда и водите, което е диаметрално противоположно на първото. Това стана след среща на Тома Белев с изпълнителния директор на ИАГ инж. Тони Кръстев.

„Труд“ разкри още, че Георги Тинчев от Дирекция „Гори и лесовъдски дейности“ (изключително близък на Белев) е упражнявал натиск върху служители на парка, за да си променят мнението за проектоплана. Тинчев лично е изготвил новото становище, чиято цел е да се удовлетворят желанията на Зелените, за да се забави с години приемането на плана от МОСВ и Министерския съвет. Така щеше да се провали и програмата „София – европейска столица на спорта 2018“. Всичко това бе осуетено от проверка, назначена от Десислава Танева.

Сделката

Публично известен факт е, че зелените неправителствени организации от доста време насам мълчат за огромната бракониерска сеч в българските гори. Прави впечатление, че те са изключително активни и яростно се противопоставят, стане ли дума за лифтове и писти в планините. Но за престъпния незаконен добив на дървесина не обелват и дума. На цялото общество е ясно, че унищожаването на горите е следствие от това диво беззаконие. При регламентиран добив от около 5 милиона кубически метра дървесина годишно над 50% (близо 2 милиона и половина кубика) е незаконно добитата.
Мълчанието на Зелените има своята цена. ИАГ си затваря очите, че Тома Белев на практика „приватизира“ създадената от държавата Асоциация на парковете в България, която е собственик на апетитни имоти в цяла България.

Отделно Белев и близки до него зелени неправителствени организации, включително и WWF-България, управлявана от жена му Веселина Кавръкова, непрекъснато печелят обществени поръчки, пускани от дирекциите на 11-те природни парка у нас. Сумите, които се усвояват, са за десетки милиони левове.

Срещу тези услуги на агенцията „природозащитниците“ се правят на слепи и глухи за бясната незаконна сеч, с която очевидно ИАГ не може да се справи. А може би и не желае.
Провалът на новия план за управление на ПП „Витоша“ също е част от тази сделка. Искането на Зелените е да не се приеме проектът. Една от причините е, че Тома Белев още не може да се примири, че не е директор на „Витоша“. Освен това приближените до Зелените фирми не можаха да спечелят обществената поръчка за изготвяне на новия план. Така те не успяха да изпълнят целта си и да провалят модернизацията на туристическата инфраструктура, за което, не е тайна, получават пари отвън.
Отдавна е ясно също, че Белев и хора от ръководството на ИАГ са в близки отношения.

Тези чиновници редовно участват в мероприятия на зелените НПО-та, включително и на ръководената неправомерно от „еколога“ Асоциация на парковете в България. Често са канени и за платени лектори.

Проверка

След разкритията на „Труд“ Десислава Танева разпореди проверка. Точно в деня, в който тя започна, 7 октомври, министърката заяви пред вестника, че е била уверена от ръководството на ИАГ, че ново становище за ПП „Витоша“ няма. Оказа се, че няколко часа преди това оценката е била подменена.

Във ведомството открито се говори за тесните връзки между Зелените и ИАГ. Тези обвързаности съвсем точно могат да се установят, като се извърши проверка на кои екологични неправителствени организации и техни фирми са възлагани обществени поръчки от дирекциите на природните паркове.

През тази седмица се разбра, че министър Танева е изпълнила обещанието си и няма да се взема предвид незаконно изпратеното без нейно знание и одобрение становище за плана на ПП „Витоша“.

След като категорично стана ясно, че Десислава Танева е била лъгана, тя не трябва да подмине деянието и виновните да си понесат отговорността. Защото личните игри и корупционни практики на чиновниците в Агенцията по горите трябва един път завинаги да се прекратят. Това може да стане само с решителни действия.
Неслучайно мнението на Еврокомисията е, че най-големият бич за страната ни е корупцията в държавната администрация. Което се доказва и с този случай.

(Б. р. – „Труд” си запазва правото да изпрати сигнал до прокуратурата, съдържащ изнесените от вестника факти, за да има справедливо възмездие за тези, които злоупотребяват със служебното си положение.)

Суми, отпуснати за парковете в България:

Дирекция на парк „Странджа“ 7 821 000 лв.

Дирекция на парк „Българка“ 7 364 200 лв.

Дирекция на парк „Витоша“ 5 240 300 лв.

Дирекция на парк „Врачански Балкан“ 4 533 938 лв.

Дирекция на парк „Златни пясъци“ 2 897 724 лв.

Дирекция на парк на „Персина“ 2 897 724 лв.

Дирекция на парк на „Рилски манастир“ 978 014 лв.

Дирекция на парк на „Русенски Лом“ 4 221 180 лв.

Дирекция на парк на „Сините камъни“ 3 680 688 лв.

Дирекция на парк „Шуменско плато“ 4 879 555 лв.

Дирекция на парк „Беласица“ 1 344 108 лв.

Общо 45 858 431 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.