Срещата на върха на ЕС беше доминирана от бежанската криза и нейната причина – ситуацията в Сирия (ОБЗОР)

Срещата на върха на лидерите на страните-членки на ЕС започна в четвъртък и беше доминирана от конфликта в Сирия и неговите глобални последици – най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война, пише в обобщение за срещата "Фокус".

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц откри заседанието с реч пред държавните глави и правителствените ръководители в началото на Европейския съвет, посветен на миграцията, в която заяви, че Европа се нуждае от задължителна постоянна система за разпределяне на бежанците.

„Европейската солидарност означава споделяне на отговорности, без да оставяме нито една държава сама“, каза той.

Кризата с миграцията

Мартин Шулц каза, че вече е постигнат напредък през последните месеци, въпреки първоначалните проблеми. Той спомена като постижения досега създаването на съвместна мисия по търсене и спасяване в Средиземно море, борбата срещу трафикантите на хора, изменението на бюджета на ЕС за 2015 година, в който са предвидени повече средства за справяне с бежанската криза, както и повече средства за хуманитарните организации, които помагат на бежанците.

Лидерите на ЕС одобриха план за действие за Турция, за да помогне за спиране на потока от мигранти в замяна на отстъпки от Брюксел, включително и олекотяване на визовия режим за пътуване на турски граждани в ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС се е споразумял да ускори работата по облекчаване на визовия достъп за Турция, но също така подчерта, че блокът няма да се прави компромиси със стандартите си.

„Искам да изразя оптимизъм, тъй като ние взехме важни решения относно защитата на външните граници на ЕС. Одобрихме съвместен план за действие с Турция“, каза той.

Чехия ще подкрепи създаването на гранична служба на Европейския съюз, каза пред репортери министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка. „Идеята за създаване на граничния служба, която ще помогне да се гарантира защитата на външните граници на ЕС и на държавите-членки, е уместно“, каза той.

Срещата на върха увеличи пълномощията на Европейската агенция Frontex да връща мигранти в родината им. „Ние решихме да засилим мандата на агенция Frontex. През следващите месеци тя ще се развие в по-функционална структура. Нашата цел е да дадем на Frontex правомощия да връщат нелегални имигранти“, добави Туск.

Страните от ЕС обмислят предоставянето на финансова помощ за Турция в размер на 3 милиарда евро, за да могат властите да удържат мигрантите на своята територия и да предотвратят притока на бежанци в Европа, гласи изявление на германския канцлер Ангела Меркел.

Премиерът на България Бойко Борисов напусна срещата на върха на ЕС, заради престрелка на границата с Турция, каза пред журналисти източник от Европейския съвет. При опит на голяма група бежанци да влязат в България през границата с Турция беше застрелян афганистански мигрант.

Ситуацията в Сирия

Лидерите на ЕС отново осъдиха действията на Русия в Сирия и изключиха възможността за постигане на мир в страната докато сегашния президент Башар Асад е на власт. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на върха на ЕС.

„Не може да има траен мир в Сирия в рамките на сегашното ръководство и докато не получат отговор законните стремежи на всички в сирийското общество. Европейският съвет изразява своята загриженост заради руските атаки срещу сирийската опозиция и цивилните и заплахата от по-нататъшна военна ескалация“, гласи изявлението.

Действията на Русия в Сирия ще доведат до „консолидиране на държавата“, но „не дават на сирийския президент Башар Асад надежда за политическо бъдеще“, заяви френският президент Франсоа Оланд. Според него, „е необходимо да се започне политическия процес, така че да той да съдържа всички компоненти на сирийското общество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят