Какво трябва да знаем за Неонатологичното отделение в болницата, в която сме решили да раждаме?

Интервю с д-р Валентина Гергинова – завеждащ Отделението по неонатология в МБАЛ „Вита”

Д-р Гергинова, какъв е първият въпрос, който една бъдеща майка би трябвало да зададе най-напред на себе си, а след това и на специалистите от Неонатологичното отделение в болницата, в която е решила да роди?

Най-важното нещо за всяка бъдеща майка е да се осведоми за нивото на компетентност на Неонатологичното отделение в конкретната болница или лечебно заведение, което е избрала за раждането на своето дете. Тя трябва да е наясно с броя и капацитета на специалистите, както и с дейностите и апаратурата, която предлага отделението. Тази информация ще й помогне да прецени дали може да разчита на даденото лечебно заведение при евентуални усложнения в адаптацията на новороденото, каквито, разбира се, не пожелаваме на никого, но винаги могат да се очакват.

В тази връзка какво е нивото на компетентност на Неонатологичното отделение в болница „Вита”?

Неонатологичното отделение на МБАЛ „Вита” е с ниво на компетентност, отговарящо на всички изисквания за добра медицинска практика в съответствие с Медицинския стандарт по неонатология. Отделението работи денонощно. Осъществява се регулярна визитация на новородените спрямо индивидуалните им нужди, като неонатологът ежедневно дава подробна и изчерпателна информация на родителите за състоянието на детето.

В Родилното отделение на болницата се извършват раждания след 35-та гестационна седмица по нормален и оперативен път. В родилната зала е обособен реанимационен кът, като са създадени всички необходими условия за подпомагане на адекватната адаптация на новороденото към новите условия на живот.

Неонатологичното отделение е напълно оборудвано с високоспециализирана апаратура и консумативи за интензивна терапия, диагностика и лечение на най-често срещаните заболявания и инфекции в неонаталния период. Разполагаме с 3 интензивни инкубатора, монитори за проследяване на жизнени показатели, перфузори за провеждане на парентерално хранене, LED-лампи за фототерапия.

В случаите на заболявания на белия дроб с тежка дихателна недостатъчност, налагаща дълготрайна апаратна вентилация или мултидисциплинарна диагностика на вродени и/или хирургични заболявания, се извършва превеждане на детето в Университетска клиника по неонатология или специализирана кардиологична или хирургична клиника. Транспортирането се осъществява в присъствието на неонатолог от болница „Вита”.

Какви са Вашите впечатления? Кои са най-важните неща за съвременната българска майка, свързани с нейния престой и този на детето й в болницата?

Като че ли от първостепенна важност за съвременните майки е възможността за максимална близост и непрекъснат контакт с новороденото. Именно с това най-често е свързан и първият им въпрос - дали бебето може да бъде в стаята при майката, дали може тя да го храни и да се грижи за него. С колегите от „Вита” поощряваме това поведение и дори насърчаваме младите майки да прекарват колкото се може повече време с рожбите си. Освен, че детето се чувства по-спокойно, когато е при майка си, тази близост още от първите часове спомага за осъществяването на по-силна психо-емоционална връзка помежду им. От друга страна майката има възможност да се сблъска с евентуални трудности, които можем много по-лесно да разрешим, докато тя и детето са все още в отделението.

Обикновено преди изписването от болница „Вита” акушерките въвеждат майката в ежедневните грижи за детето, показвайки им как се прави тоалет на бебето, включващ къпане, обработка на пъпа, грижи за кожата, смяна на пелени и не на последно място – грижи за млечните жлези на мама. По този начин тя ще се прибере по-спокойна и подготвена вкъщи.

Тук е моментът да спомена, че подробности относно раждането, физиологията, адаптацията и най-често срещаните патологични състояния в периода на новороденото, бъдещите майки могат да научат и по време на лекциите от нашето Училище за бъдещи родители.

Темата за кърменето и неговата важност никога не е била толкова актуална, както през последните няколко години. Какво е Вашето мнение по въпроса?

Категорично съм ЗА кърменето, когато, разбира се, жената няма противопоказания за това. В болница „Вита” обръщаме специално внимание на стимулирането и осъществяването на ексклузивно кърмене. Известно е, че майчината кърма е най-добрата храна за новороденото и малкото кърмаче, която доставя не само всички необходими хранителни вещества, но и растежни фактори, хормони, имуноглобулини – субстанции на имунитета, включително и хормона на щастието. Доказано е, че кърмените деца израстват не само по-здрави, но и по-щастливи и уверени хора в зрелостта. Дори и когато има дечица на интензивно лечение, те се захранват задължително с майчина кърма. Разбира се, в случаите, когато при майката има някакъв физиологичен проблем и въпреки всички опити, кърмата така и не се появява, тогава се налага да храним бебенцата с адаптирано мляко. Най-често това се случва в рамките на няколко дни, докато се нормализира лактацията. След това тя спокойно може да започне да кърми своето бебче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве