Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Какво трябва да знаем за Неонатологичното отделение в болницата, в която сме решили да раждаме?

Интервю с д-р Валентина Гергинова – завеждащ Отделението по неонатология в МБАЛ „Вита”

Д-р Гергинова, какъв е първият въпрос, който една бъдеща майка би трябвало да зададе най-напред на себе си, а след това и на специалистите от Неонатологичното отделение в болницата, в която е решила да роди?

Най-важното нещо за всяка бъдеща майка е да се осведоми за нивото на компетентност на Неонатологичното отделение в конкретната болница или лечебно заведение, което е избрала за раждането на своето дете. Тя трябва да е наясно с броя и капацитета на специалистите, както и с дейностите и апаратурата, която предлага отделението. Тази информация ще й помогне да прецени дали може да разчита на даденото лечебно заведение при евентуални усложнения в адаптацията на новороденото, каквито, разбира се, не пожелаваме на никого, но винаги могат да се очакват.

В тази връзка какво е нивото на компетентност на Неонатологичното отделение в болница „Вита”?

Неонатологичното отделение на МБАЛ „Вита” е с ниво на компетентност, отговарящо на всички изисквания за добра медицинска практика в съответствие с Медицинския стандарт по неонатология. Отделението работи денонощно. Осъществява се регулярна визитация на новородените спрямо индивидуалните им нужди, като неонатологът ежедневно дава подробна и изчерпателна информация на родителите за състоянието на детето.

В Родилното отделение на болницата се извършват раждания след 35-та гестационна седмица по нормален и оперативен път. В родилната зала е обособен реанимационен кът, като са създадени всички необходими условия за подпомагане на адекватната адаптация на новороденото към новите условия на живот.

Неонатологичното отделение е напълно оборудвано с високоспециализирана апаратура и консумативи за интензивна терапия, диагностика и лечение на най-често срещаните заболявания и инфекции в неонаталния период. Разполагаме с 3 интензивни инкубатора, монитори за проследяване на жизнени показатели, перфузори за провеждане на парентерално хранене, LED-лампи за фототерапия.

В случаите на заболявания на белия дроб с тежка дихателна недостатъчност, налагаща дълготрайна апаратна вентилация или мултидисциплинарна диагностика на вродени и/или хирургични заболявания, се извършва превеждане на детето в Университетска клиника по неонатология или специализирана кардиологична или хирургична клиника. Транспортирането се осъществява в присъствието на неонатолог от болница „Вита”.

Какви са Вашите впечатления? Кои са най-важните неща за съвременната българска майка, свързани с нейния престой и този на детето й в болницата?

Като че ли от първостепенна важност за съвременните майки е възможността за максимална близост и непрекъснат контакт с новороденото. Именно с това най-често е свързан и първият им въпрос – дали бебето може да бъде в стаята при майката, дали може тя да го храни и да се грижи за него. С колегите от „Вита” поощряваме това поведение и дори насърчаваме младите майки да прекарват колкото се може повече време с рожбите си. Освен, че детето се чувства по-спокойно, когато е при майка си, тази близост още от първите часове спомага за осъществяването на по-силна психо-емоционална връзка помежду им. От друга страна майката има възможност да се сблъска с евентуални трудности, които можем много по-лесно да разрешим, докато тя и детето са все още в отделението.

Обикновено преди изписването от болница „Вита” акушерките въвеждат майката в ежедневните грижи за детето, показвайки им как се прави тоалет на бебето, включващ къпане, обработка на пъпа, грижи за кожата, смяна на пелени и не на последно място – грижи за млечните жлези на мама. По този начин тя ще се прибере по-спокойна и подготвена вкъщи.

Тук е моментът да спомена, че подробности относно раждането, физиологията, адаптацията и най-често срещаните патологични състояния в периода на новороденото, бъдещите майки могат да научат и по време на лекциите от нашето Училище за бъдещи родители.

Темата за кърменето и неговата важност никога не е била толкова актуална, както през последните няколко години. Какво е Вашето мнение по въпроса?

Категорично съм ЗА кърменето, когато, разбира се, жената няма противопоказания за това. В болница „Вита” обръщаме специално внимание на стимулирането и осъществяването на ексклузивно кърмене. Известно е, че майчината кърма е най-добрата храна за новороденото и малкото кърмаче, която доставя не само всички необходими хранителни вещества, но и растежни фактори, хормони, имуноглобулини – субстанции на имунитета, включително и хормона на щастието. Доказано е, че кърмените деца израстват не само по-здрави, но и по-щастливи и уверени хора в зрелостта. Дори и когато има дечица на интензивно лечение, те се захранват задължително с майчина кърма. Разбира се, в случаите, когато при майката има някакъв физиологичен проблем и въпреки всички опити, кърмата така и не се появява, тогава се налага да храним бебенцата с адаптирано мляко. Най-често това се случва в рамките на няколко дни, докато се нормализира лактацията. След това тя спокойно може да започне да кърми своето бебче.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете