Коли за повече от един живот

Всеки мъж с поне мъничко бензин в кръвта ще завиди на Франк Тийман, защото работата му минава в най-луксозните коли на света. Шефът на отдела за комуникации на Rolls-Royce в Европа и Близкия изток е сладкодумен събеседник и неизчерпаем извор на интересни истории, когато не е зад волана или на задната седалка на някоя от знатните британски лимузини. И не му липсва чувство за хумор. Демонстрира го още в началото на разговора с “Труд” по повод тенденцията да се развиват технологии за автономно пътуване, без човек да управлява колата. “Rolls-Royce предлага автономно пътуване от 1910 година, само че с шофьор. Собственикът на превозното средство е автономен да чете “Таймс”, да пие шампанско или да урежда бизнес сделки по време на движение. Това е нашият подход към тази тема...

Поведението и комфортът на един автомобил зависят до голяма степен от човека зад волана. Хенри Ройс осъзнава това и още през 1910 г. основава академия за водачи на Rolls-Royce. По това време повечето собственици на коли си имат шофьори. Хенри Ройс започва да предлага на клиентите си не само автомобили, но и специално квалифицирани водачи за тях. И до днес британската компания организира такива обучения, в които се усвояват не само технически умения, но и обноски - кога се отваря вратата, къде се застава, как се товарят куфарите в багажника, кога и с кого от пътниците може да се говори.

Rolls-Royce е кола за цял живот. А може би дори за няколко. Цифрите го показват. Звучи невероятно, но 80 процента от произведените автомобили с тази основана през 1904 г. марка още са в движение. Този факт е в рязък контраст със съвременната индустрия, в която колите стават масова стока с все по-кратък срок на годност. “Покупката на Rolls-Royce генерално е добро капиталовложение - споделя човекът от кухнята на компанията Франк Тийман. - В първите години това е инвестиция в страстта да притежаваш най-добрия автомобил в света. След 10, 15 или 20 години виждаш, че класическите модели Rolls-Royce имат много по-висока стойност от останалите. Цените им са стабилни и дори се покачват, защото са много атрактивни за колекционерите.”

До този извод са стигнали и някои платежоспособни наши сънародници. Представителят на компанията потвърди, че “има клиенти, които използват своите ролсове в България, и има български клиенти, които използват ролсовете си по други места на света”. Най-големият пазар за марката е американският. Грубо казано, продажбите се разпределят така: 30% за Америка, 20% за Близкия изток, 30% за останалата част на Азия и 20% в Европа. Изминалата година бе рекордна за Rolls-Royce с пласирани над 4000 автомобила. Други марки продават такова количество за по-малко от ден, но големите обеми никога не са били цел на английската фирма.

Освен че се купуват все повече автомобили с буквите RR и знаменитата фигура Spirit of Ecstasy на решетката, собствениците започват все по-често да си ги шофират, вместо да се возят на задната седалка.

“Около 60% от собствениците в Европа на най-големия ни модел Phantom си карат колите, макар че имат шофьор, за да ги заведе на опера, а те да пият шампанско отзад - разказва Франк Тийман. - За по-неформалната ни лимузина Ghost мога да кажа, че около 80% от притежателите сядат зад волана - не винаги, но често. За купето Wraith съм сигурен, че 100 процента от клиентите го карат сами. Ако вие имате Wraith или новото ни кабрио Dawn, бихте ли позволили друг да ви вози?”

Собствениците на Rolls-Royce са твърде различни. Общото за всички е, че искат най-доброто и че имат възможности да си го позволят. 80% от купувачите са предприемачи, останалите 20% са значими личности от шоубизнеса, спорта, други сфери или просто... държавни глави. Един от най-добри клиенти на компанията е джентълмен от САЩ. Той купува по една кола специална поръчка всяка година и си има колекция. Персонализира автомобилите си по много интересен начин. Последните му покупки са кабрио с цвят на портокалов сок отвън и отвътре, червено отвън и бяло отвътре кабрио и купе с два нюанса на зелено. Франк Тийман разказва: “Попитах го: Майкъл, защо поръчваш такива коли? Той ми отговори: Другите колекционират уникални картини, аз - уникални коли. За мен автомобилът е произведение на изкуството.”

И друга случка на Франк на събитие с ретро коли. “Изведнъж заваля порой и всички се стекоха към гаража да скрият вътре олдтаймерите си. Собственикът на един 100-годишен Rolls-Royce само му хвърли едно платнище и се прибра в хотела. На другата сутрин отидох с него, махнахме покривалото, той седна и запали от раз. Аз възкликнах учуден, а той само ме погледна и каза: Ти какво очакваш, това е Rolls-Royce...”

НАЙ-ЛУКСОЗНОТО купе Rolls-Royce Wraith е за хора, които предпочитат да сядат зад волана, а не на задните места в любимата си кола. Двувратият автомобил е дълъг 5,27 м и тежи 2,5 т, но се управлява удивително лесно и приятно. При настъпване на газта 12-цилиндровият двигател с 632 конски сили с лекота изстрелва този палат напред.

НАЙ-ЛУКСОЗНОТО място за автомобилно пътуване е креслото в дългата над 6 м лимузина Rolls-Royce Phantom. Човек може да изтегне крака и да полегне, наслаждавайки се на “звездното небе” от стотици LED светлинки в тавана и на всички глезотии, които може да си представи. Колата автоматично балансира оптимално нивото на каросерията си в зависимост от това колко пътници превозва, колко тежат и кои седалки са заели. Следващият Phantom ще бъде значително по-лек с алуминиевата си архитектура.

НАЙ-ЛУКСОЗНИЯТ открит автомобил в света Rolls-Royce Dawn е оборудван с най-големия (4,7 кв. м) и най-тежкия (180 кг/куб. м) сгъваем мек покрив в автоиндустрията, за да изолира пътниците от всички шумове навън. Гюрукът се отваря и затваря автоматично за 22 сек. Могъщ двигател V12 с обем 6,6 л тегли кабриото с мощността на 571 коня. Автоматичната 8-степенна трансмисия работи съгласувано със сателитната навигация, за да подготви подходящата предавка за завоя още преди влизането в него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили