Разказът на един трафикант, водещ бежанци към Германия (видео)

Много отчаяни афганистанци са сред мигрантите, прииждащи в Европа. Какво е обаче да си трафикант - срещу много пари да водиш на рисково пътешествие хора от войната към тяхната свобода?

Си Ен Ен се срещна с един от тях в Кабул. Не желае да покаже лицето си, защото това, което прави е незаконно. Водим хора до Германия по три различни маршрута. През морето е 7 хиляди долара, пеша по суша е 9 хиляди, а със самолет - 20 хиляди. Цената да ги отведем до Турция е между 1500 и 5 хиляди долара. Имаме клиенти, които са пострадали - ранени и дори убити по пътя. Само преди 15 дни, иранските власти заловиха 70 души и ги депортираха от турската граница. Сред тях бяха 15 мои клиенти", споделя той, цитиран от Нова телевизия.

Казва, че визите се продават на черния пазар, заедно с билетите за директните полети. Всичко друго може да ти струва живота. Но има много, които са готови да рискуват. Още преди изгрев слънце пред паспортната служба в Кабул се извива огромна опашка, където работи Сайед. По думите му, всеки ден повече от 6-7 хиляди души идват тук.

Никой от редящите се на опашката не е готов да признае какво смята да прави. Но много от тях се готвят да заминат за Европа. За трафиканта, всеки собственик на паспорт е нова бизнес-възможност. Пари при свършена работа - освен ако съвсем нямаш късмет.

"Нашето правило е, че ако не успееш да прекараш човека от първия път, след това опитваш втори и трети път. Но ако не успее да достигне дестинацията си и третия път, той все пак трябва да ни плати", казва той.

Така се оказва, че най-голяма сигурност имат трафикантите, защото те винаги си получават парите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят