Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Генетично модифицирани вируси пренасят енергия

Растенията поглъщат слънчева светлина и я преобразуват в енергия с почти 100-процентова ефективност, пише Popular Science, цитирано от “Фокус”. Дори най-качествените соларни панели обаче преобразуват около 44 процента от светлината, която абсорбират в използваема енергия. По тази причина соларната енергия все още не може да обезпечи енергийните нужди на човечеството.
На какво се дължи ефективността на растенията? Те са в състояние да използват особености на квантовата механика, често наричани квантова странност. Когато фотоните ударят чувствителния към светлина хромофор в растенията, се отделят квантови енергийни частици, наречени екситони. Екситоните се придвижват до част от клетката, където биват погълнати и използвани. Благодарение на квантовата физика, при този процес не се губи енергия.

Променяйки ДНК на вируси, изследователи от Масачузетския технологичен институт са успели да използват квантовата странност. Резултатът може да доведе до създаване на соларни панели, които пренасят енергия с безпрецедентна ефективност. Изследване, проучващо осъществимостта на концепцията е публикувано в журнала Nature Materials.

Учените са променили ДНК на вируси, така че да се свързват с групи от изкуствени хромофори, светейки при това взаимодействие. Това е дало възможност на екипа да ги наблюдва с лазерна спектроскопия. Изследователите са тествали различни видове вируси и различни хромофорни молекули при различни концентрации в разтвор и са доказали, че вирусите и хромофорите обменят значително количество енергия. Въпреки че все още не са открили оптималната комбинация, изследователите са успели да накарат екситоните да се движат два пъти по-бързо и на значително по-дълго разстояние от екситоните в съществуващите слънчеви клетки.

Засега модифицираните вируси не могат да произвеждат собствено електричество, така както правят растенията, а са в състояние само да го пренасят. Учените изтъкват, че по-ефективен трансфер на енергия, който може да се контролира има множество потенциални приложения. Възможно е да се създадат катализатори за химични процеси или да се разработят по-ефективни електронни устройства, включително соларни панели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.