На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Имунните клетки на мозъка са хиперактивни при шизофрения

Имунните клетки на мозъка са хиперактивни при хора, предразположени към развитие на шизофрения, както и по време на ранните фази на заболяването, според ново изследване на учени от Лондонския кралски колеж, цитирано от The Guardian. Откритията, публикувани в журнала American Journal of Psychiatry , предполагат, че възпалителните процеси изграят важна роля при развитието на болестта и дават надежда, че шизофренията би могла да се лекува с медикаменти, блокиращи или намаляващи клетъчната реакция.

Шизофренията е тежко психично заболяване, което засяга един на всеки сто души. То се характеризира със симптоми като звукови и визуални халюцианции и мании за преследване или величие. Страдащите от заболяването може да чуват гласове или да вярват, че други хора контролират мислите им или се опитват да ги наранят.
Причините за шизофренията са неизвестни, но вече се знае, че възпалителните процеси са част от картината. Пациентите с шизофрения и хората, предразположени към нея, имат повишени нива на вид регулаторни молекули, наречени цитокини, които се свързват с намален обем на сивото вещество. Изследвания на мозъчна тъкан при аутопсия на хора с шизофрения показват по-голям брой активизирани микроглиални клетки. Това са имунните клетки на мозъка, които осъществяват първата защита при инфекции и наранявания. В такива случаи увредените неврони изпращат сигнали, които активизират микроглиалните клетки и ги привличат към мястото на инфекция, пише изданието, цитирано от “Фокус”.

Питър Блумфилд и колегите му са изследвали 14 пациенти с шизофрения и 14 души, предразположени към заболяването, за да разберат дали активността на микроглиалните клетки се променя в ранната фаза на болестта. Резултатите са потвърдили, че микроглиалната активност в мозъка на пациенти с шизофрения е повишена и че по-голямата активност съответства на по-тежка проява на симптомите. Това води до заключението, че възпалителните процеси са свързани със заболяването и дори може да допринасят за развитието му. Учените се надяват, че блокирането или намаляването на микроглиалната активност с лекарства, които вече се прилагат при други състояния, би могло да облекчи симптомите на шизофренията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.