Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 25 февруари 2020

На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Имунните клетки на мозъка са хиперактивни при шизофрения

Имунните клетки на мозъка са хиперактивни при хора, предразположени към развитие на шизофрения, както и по време на ранните фази на заболяването, според ново изследване на учени от Лондонския кралски колеж, цитирано от The Guardian. Откритията, публикувани в журнала American Journal of Psychiatry , предполагат, че възпалителните процеси изграят важна роля при развитието на болестта и дават надежда, че шизофренията би могла да се лекува с медикаменти, блокиращи или намаляващи клетъчната реакция.

Шизофренията е тежко психично заболяване, което засяга един на всеки сто души. То се характеризира със симптоми като звукови и визуални халюцианции и мании за преследване или величие. Страдащите от заболяването може да чуват гласове или да вярват, че други хора контролират мислите им или се опитват да ги наранят.
Причините за шизофренията са неизвестни, но вече се знае, че възпалителните процеси са част от картината. Пациентите с шизофрения и хората, предразположени към нея, имат повишени нива на вид регулаторни молекули, наречени цитокини, които се свързват с намален обем на сивото вещество. Изследвания на мозъчна тъкан при аутопсия на хора с шизофрения показват по-голям брой активизирани микроглиални клетки. Това са имунните клетки на мозъка, които осъществяват първата защита при инфекции и наранявания. В такива случаи увредените неврони изпращат сигнали, които активизират микроглиалните клетки и ги привличат към мястото на инфекция, пише изданието, цитирано от „Фокус“.

Питър Блумфилд и колегите му са изследвали 14 пациенти с шизофрения и 14 души, предразположени към заболяването, за да разберат дали активността на микроглиалните клетки се променя в ранната фаза на болестта. Резултатите са потвърдили, че микроглиалната активност в мозъка на пациенти с шизофрения е повишена и че по-голямата активност съответства на по-тежка проява на симптомите. Това води до заключението, че възпалителните процеси са свързани със заболяването и дори може да допринасят за развитието му. Учените се надяват, че блокирането или намаляването на микроглиалната активност с лекарства, които вече се прилагат при други състояния, би могло да облекчи симптомите на шизофренията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.