В Пазарджик започна почистването на речното корито на Марица от обрасли дървета

Започна изрязването на обраслите дървета и храсти в коритото на река Марица в Пазарджик. Почистването е в изпълнение на ежегодните планови дейности в коритото на Марица в урбанизираната територия, съобщиха от местната администрация. До момента е премахната растителността – дървета и храсти, в районите около двата моста. Почистването се извършва от служители на Бюджетно мероприятие “Стопанисване, управление, общински пазари и комунални дейности“. Ангажирани са 14 работници, а отстранената дървесина ще бъде разпределена между социалнослаби семейства, които не са получили помощи за отопление.

Дейностите по прочистването се извършват превантивно с цел избягване на кризисни ситуации през есенно-зимния сезон. Това са предварително планирани дейности, съобщи на пресконференция досегашният кмет и кандидат за нов мандат Тодор Попов.

Община Пазарджик е поискала разрешение от Басейнова дирекция за почистване и на района около моста „Атлантик”.

Бреговете на Марица край Пазарджик са високи, каменни и изнасянето на отрязаните дървета изисква специализирана техника. Избуялата растителност обаче трябва периодично да се отстранява, тъй като би могла при проливен дъжд и покачване на нивото на водата да причини наводнения, заяви Тодор Попов.

Пазарджик помни последствията от наводнението през 2005 година, когато именно отскубнали се от силната вода дървета прекършиха пешеходния мост при остров „Свобода“, възстановяването на който впоследствие струваше на общината 221 хиляди лева. Мостът свързва града с острова, който се образува в реката при разделянето ѝ на два ръкава. Островът е често посещаван, тъй като е най-големият парк в Пазарджик и е любимо място за спорт и отдих на много пазарджиклии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини