Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Кунева: Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия

Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия, трябва непрекъсната борба за тази кауза. Въпросът трябва да бъде поставян на всички европейски съвети – на министрите на вътрешните работи, на европейските и външните работи и на срещите на върха. Това заяви пред БНР вицепремиерът Меглена Кунева. Тя беше категорична, че страната ни трябва да получи ясна пътна карта с дати кога точно може да очаква поетапното отпадане на границите. В момента сме в ситуация, която повече не може да се толерира. Без достъп до шенгенските информационни системи Българската гранична полиция не може да проверява лицата, които влизат в страната дали са издирвани, нито да работи по системата “горещи следи”.

Това поставя на риск сигурността както на България, така и на целия ЕС, каза още вицепремиерът. Тя допълни, че без яснота за Шенген, страната ни не знае и как ще участва в засилването на европейската гранична служба Фронтекс, която също е замислена да функционира през шенгенското законодателство. Кунева посочи, че политическата ситуация в Европа е изключително сложна – всяка една страна се бори с международните си задължения и с вътрешното мнение на ксенофобски и популистки партии. Въпреки това ние изпълняваме ангажиментите си, и европейските страни трябва да изпълнят ангажимента си към нас и да приемат България в Шенген, както това е разписано в договора ни, категорична беше Кунева. По отношение на трагичния инцидент в Средец, Кунева посочи, че в ситуацията не може да се подцени нито един нюанс – нито уважението към гранична полиция, нито към човешкото измерение на мигрантската криза. Един човешки живот е загубен и няма как да не реагираме, но когато се засягат институциите на българската държава, трябва да говорим с факти, коментира още Кунева.

По думите й и премиерът, и МВР са реагирали правилно в ситуацията. Напускането на съвета дава ясен външнополитически знак, че България не гледа с лека ръка на проблемите, които могат да възникнат в страната от мигрантската криза и че цени хуманитарния аспект, както и е знак към гранична полиция. Кунева посочи, че в срещата си с Върховния комисариат по бежанците на ООн в петък е предала именно това сериозно отношение на България. Вицепремиерът призова да не се търсят конспиративни теории и да се ползва случаят за насаждане на ксенофобия. Всички знаем, че в Турция в момента има два милиона бежанци и тя е изключително надежден партньор, каза още Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете