Разходите за болнични се увеличават с 18,5 млн. лв.

Разходите за болнични са се увеличили с 18,5 млн. лв. През първото шестмесечие плащането на листовете е струвало 186,4 млн. лв., а през същия период на 2014 г. сумата е била 167,9 млн. лв. или с 11% по-малко, показва статистиката на НОИ.

От сравнението с по-стари периоди излиза, че всяка година разходите за болнични набъбват с най-малко 10%. Спрямо 2012 г. увеличението е с 56 млн. лв. или с 42%.

Разходите растат заради повечето болнични и по-големия размер на обезщетенията, личи от данните. От януари до края на юни са платени 1,157 млн. листове или с 62 000 повече спрямо първото шестмесечие на м.г. Ползвалите болнични са се увеличили с над 50 000 души. През т.г. средният размер на обезщетението е бил 25,16 лв. на ден - с 4,6% повече от м.г.

„Увеличението на разходите се дължи на слабия контрол при издаването на болничните. Друга причина е, че част от малките фирми карат работниците си да излязат в отпуск по болест, за да пестят от заплати“, коментира пред „Труд“ Григор Димитров, главен директор “Осигурителни отношения” в БСК.

Нарастването на разходите за болнични увеличава дефицита не само в НОИ, но и в Здравната каса, която плаща на джипитата за прегледите, посочи още експертът. Най-тревожното е, че в проектобюджета за 2016 г. се записва 10% ръст на средствата за болнични, което прави около 30 млн. лв. „Това е твърде много на фона на огромния дефицит в НОИ“, добави Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес