Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Разходите за болнични се увеличават с 18,5 млн. лв.

Разходите за болнични са се увеличили с 18,5 млн. лв. През първото шестмесечие плащането на листовете е струвало 186,4 млн. лв., а през същия период на 2014 г. сумата е била 167,9 млн. лв. или с 11% по-малко, показва статистиката на НОИ.

От сравнението с по-стари периоди излиза, че всяка година разходите за болнични набъбват с най-малко 10%. Спрямо 2012 г. увеличението е с 56 млн. лв. или с 42%.

Разходите растат заради повечето болнични и по-големия размер на обезщетенията, личи от данните. От януари до края на юни са платени 1,157 млн. листове или с 62 000 повече спрямо първото шестмесечие на м.г. Ползвалите болнични са се увеличили с над 50 000 души. През т.г. средният размер на обезщетението е бил 25,16 лв. на ден – с 4,6% повече от м.г.

„Увеличението на разходите се дължи на слабия контрол при издаването на болничните. Друга причина е, че част от малките фирми карат работниците си да излязат в отпуск по болест, за да пестят от заплати“, коментира пред „Труд“ Григор Димитров, главен директор “Осигурителни отношения” в БСК.

Нарастването на разходите за болнични увеличава дефицита не само в НОИ, но и в Здравната каса, която плаща на джипитата за прегледите, посочи още експертът. Най-тревожното е, че в проектобюджета за 2016 г. се записва 10% ръст на средствата за болнични, което прави около 30 млн. лв. „Това е твърде много на фона на огромния дефицит в НОИ“, добави Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.