Кери се моли САЩ да не губят статут в ЮНЕСКО. Бокова: Имаме нужда от Америка

Държавният секретар опитва да спре палестинска интифада

Вашингтон не си плаща членския внос в организацията заради приемането на Палестина, дължи вече $300 млн.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се помоли на 195-те членки на ЮНЕСКО да преизберат страната му в изпълнителния комитет на организацията, въпреки че не си е плащала членския внос от 2011 г.

Вноските бяха замразени от US Конгреса, след като Палестина бе приета за членка и оттогава се е натрупал $300 млн. дълг. Преди избухването на спора САЩ осигуряваха 22% от бюджета на оглавяваната от българката Ирина Бокова организация.

„Искаме поне още един 4-годишен мандат в изпълнителния комитет, защото и САЩ, и ЮНЕСКО ще спечелят от това. Президентът Обама и аз обещаваме да работим с бившите ни колеги в Конгреса за пълно възстановяване на финансирането ви”, заяви Кери в централата на организацията в Париж.

„Имаме нужда от вас, г-н Кери, имаме нужда от САЩ”, подкрепи го Бокова, която от своя страна се надява на подкрепата на Вашингтон за кандидатурата си за генерален секретар на ООН. Москва вече даде знак, че може да гласува за нея. Кой ще наследи южнокорееца Бан Ки Мун на поста ще стане ясно идната есен.

Кери обяви, че тази седмица ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас в опит да предотвратят поредна интифада срещу еврейската държава. От началото на октомври в Ерусалим, на Западния бряг и в Газа бяха убити 8 евреи и 41 палестинци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят