Разпитаха Бойко Борисов за аферата "Златното пате"

Премиерът Бойко Борисов пристигна тази сутрин в Софийския районен съд, за да даде показания т.нар дело "Златното пате", информира БГНЕС. Премиерът дойде в съда около 10 часа, свидетелства и отказа да говори пред медиите.

Наказателното дело е заведено срещу Даниела Малинова, Ивалина Трифонова-Янакиева, по обвинение за измама в особено големи размери. В минало съдебно заседание съдът прекрати обвинението спрямо Петър Драшков. Така разследването срещу Драшков, започнало в началото на 2008 година, приключи окончателно, след като прокуратурата изпусна сроковете да внесе делото в съда.

Драшков беше подсъдим за най-скандалната измама със софийски имоти, добила популярност като аферата "Златното пате". Подсъдими в процеса обаче остават Ивалина Трифонова, за която се твърди, че е измамила Драшков, представяйки се за служител на Общината и Даниела Малинова.

Припомняме, че имотната измама е още от 2008 година. Тогава Бойко Борисов като кмет на София, съобщи, че някой е фалшифицирал подписа му и така е прибрал общински имот от 14 дка в столичния квартал "Стрелбище". В хода на процеса стана известно, че Петър Драшков е купил терен за 973 хил. лв. чрез фирмата си "СИДА С".

По-късно същият терен е бил ипотекиран за 10 млн. лева, а впоследствие продаден на друга фирма "Симеон 2", собственост на Емил Димитров, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ активист от БАСТА. Впоследствие на терена Общината построява детска градина.

Самото разследване претърпя множество обрати - разследващият екип се смени няколко пъти. Бяха изготвени и две графологични експертизи на подписа на Борисов. Междувременно нотариусът, изповядал сделката - Емануил Каракашев, беше осъден заради изготвяне на неверен нотариален акт.

Още от "Крими"Цветан Пъков иска по-малка присъда, защото имал 6-годишен син Маскирани нападнаха автобус в София Съпрузи се натровиха с манатарки Пешеходец загина, блъснат от кола 14-годишно момче уби баща си в сливенско село

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини