Шуменци се ожениха след предложение на 14 февруари

САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Новият стар областен на Видин встъпи официално в длъжност

Правят сайт за Наредба Н-18

Метафората „Орлов мост”

Книгата на Владимир Зарев бе представена в клуб „Перото“ в НДК

 

Когато преди две години десетки писатели изоставят писането, за да дишат въздуха на протестите в центъра на София, Владимир Зарев изгражда в съзнанието си сюжета на новия си роман „Орлов мост” (ИК „Хермес”). Това стана ясно от експозето на проф. Михаил Неделчев, който представи книгата в петък пред 200 почитатели на белетриста в Литературния клуб „Перото” на НДК. Сред тях бяха и част от героите в романа – скулпторът Павел Койчев, журналистката Румяна Таслакова и писателят д-р Калин Терзийски.

„Орлов мост” е третият остро социален роман на Зарев след „Разруха” и „Светове”, с които оформят своеобразна трилогия – без общи герои, но с времева последователност в 25-годишния период на преход. „Протестите са по-скоро външна рамка – допълни проф. Неделчев. – „Орлов мост” е отговор на въпроса „Кой?”: Кой ни докара дотам да сме най-бедната страна в Европа; до положението 2 млн. българи да напуснат родината си; до състоянието на абсолютна безнадежност и незадоволеност? Романът е обобщен образ на протестиращия човек. Много ми е интересно как ще реагират читателите, колегите писатели, критиците… Интересно ми е и дали догодина, когато се дава „Наградата на София”, журито от експерти отново ще пропусне Владимир Зарев…”

Издателят Стойо Вартоломеев обяви маршрута на националното турне, озаглавено „Орлов мост” – от Пловдив, през София, то продължава във Враца, Монтана и Видин. След изборите Владимир Зарев ще се срещне с читатели в Стара Загора, Сливен и Бургас. „Маркетингът на книгите на българските писатели не може да се прави само от автора и от издателя. Това трябва да е национална кауза, зад която да застанат Министерството на културата и медиите”, заяви Вартоломеев.
„Всичко, което ни спохожда във външното битие, всъщност ерозира интимния ни живот и ни прави различни – каза Владимир Зарев. – В това ме убеди опитът ми да изследвам как потискаща атмосфера в нашето общество, за която са виновни политиците, влияние върху личния ни свят.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.