Снишаването на орела

МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един момент се знае къде са дежурните екипи

ЕС застана срещу решението на Косово за създаване на собствена армия

Протест срещу присъдата за убийството на варненския балетист на пътя

Вижте най-ярката комета за 2018 г. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Познавате ли този грабител? (СНИМКИ) Нападнал жена в Шумен

Спипаха трима рецидивисти след грабеж и отвличане в столицата

Откриха нарушения в 17 обекта на стоковия базар Илиянци

Ненов Димов: През 2020 г. ще има регламент за отоплителните уреди на твърдо гориво

Авария остави без ток град Септември и шест села в общината

Приказни пътешествия с коледен автобус зарадваха стотици деца в Търново

Нено Димов: През 2020 г. се предвижда въвеждане на регламент за подмяна на уредите на твърдо гориво с по-екологични

Принц Хари и Меган Маркъл споделиха непоказвана снимка от сватбата си

Столтенберг: НАТО ще преразгледа ролята си в Косово

Министър Кралев инспектира реновираната зала „Раковски“

Метафората „Орлов мост”

Книгата на Владимир Зарев бе представена в клуб „Перото“ в НДК

 

Когато преди две години десетки писатели изоставят писането, за да дишат въздуха на протестите в центъра на София, Владимир Зарев изгражда в съзнанието си сюжета на новия си роман „Орлов мост” (ИК „Хермес”). Това стана ясно от експозето на проф. Михаил Неделчев, който представи книгата в петък пред 200 почитатели на белетриста в Литературния клуб „Перото” на НДК. Сред тях бяха и част от героите в романа – скулпторът Павел Койчев, журналистката Румяна Таслакова и писателят д-р Калин Терзийски.

„Орлов мост” е третият остро социален роман на Зарев след „Разруха” и „Светове”, с които оформят своеобразна трилогия – без общи герои, но с времева последователност в 25-годишния период на преход. „Протестите са по-скоро външна рамка – допълни проф. Неделчев. – „Орлов мост” е отговор на въпроса „Кой?”: Кой ни докара дотам да сме най-бедната страна в Европа; до положението 2 млн. българи да напуснат родината си; до състоянието на абсолютна безнадежност и незадоволеност? Романът е обобщен образ на протестиращия човек. Много ми е интересно как ще реагират читателите, колегите писатели, критиците… Интересно ми е и дали догодина, когато се дава „Наградата на София”, журито от експерти отново ще пропусне Владимир Зарев…”

Издателят Стойо Вартоломеев обяви маршрута на националното турне, озаглавено „Орлов мост” – от Пловдив, през София, то продължава във Враца, Монтана и Видин. След изборите Владимир Зарев ще се срещне с читатели в Стара Загора, Сливен и Бургас. „Маркетингът на книгите на българските писатели не може да се прави само от автора и от издателя. Това трябва да е национална кауза, зад която да застанат Министерството на културата и медиите”, заяви Вартоломеев.
„Всичко, което ни спохожда във външното битие, всъщност ерозира интимния ни живот и ни прави различни – каза Владимир Зарев. – В това ме убеди опитът ми да изследвам как потискаща атмосфера в нашето общество, за която са виновни политиците, влияние върху личния ни свят.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.