Метафората „Орлов мост”

Книгата на Владимир Зарев бе представена в клуб "Перото" в НДК

 

Когато преди две години десетки писатели изоставят писането, за да дишат въздуха на протестите в центъра на София, Владимир Зарев изгражда в съзнанието си сюжета на новия си роман „Орлов мост” (ИК „Хермес”). Това стана ясно от експозето на проф. Михаил Неделчев, който представи книгата в петък пред 200 почитатели на белетриста в Литературния клуб „Перото” на НДК. Сред тях бяха и част от героите в романа - скулпторът Павел Койчев, журналистката Румяна Таслакова и писателят д-р Калин Терзийски.

„Орлов мост” е третият остро социален роман на Зарев след „Разруха” и „Светове”, с които оформят своеобразна трилогия - без общи герои, но с времева последователност в 25-годишния период на преход. „Протестите са по-скоро външна рамка - допълни проф. Неделчев. - „Орлов мост” е отговор на въпроса „Кой?”: Кой ни докара дотам да сме най-бедната страна в Европа; до положението 2 млн. българи да напуснат родината си; до състоянието на абсолютна безнадежност и незадоволеност? Романът е обобщен образ на протестиращия човек. Много ми е интересно как ще реагират читателите, колегите писатели, критиците... Интересно ми е и дали догодина, когато се дава „Наградата на София”, журито от експерти отново ще пропусне Владимир Зарев...”

Издателят Стойо Вартоломеев обяви маршрута на националното турне, озаглавено „Орлов мост” - от Пловдив, през София, то продължава във Враца, Монтана и Видин. След изборите Владимир Зарев ще се срещне с читатели в Стара Загора, Сливен и Бургас. „Маркетингът на книгите на българските писатели не може да се прави само от автора и от издателя. Това трябва да е национална кауза, зад която да застанат Министерството на културата и медиите”, заяви Вартоломеев.

„Всичко, което ни спохожда във външното битие, всъщност ерозира интимния ни живот и ни прави различни - каза Владимир Зарев. - В това ме убеди опитът ми да изследвам как потискаща атмосфера в нашето общество, за която са виновни политиците, влияние върху личния ни свят.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура