Талибани отстреляха американски Ф-16

Пилотът успял да долети до „Баграм”

Изтребителят улучен в един от стабилизаторите

Американски изтребител Ф-16 бе принуден да се прибере аварийно в базата „Баграм” край Кабул, след като бе улучен от талибанска картечница, предаде АФП.

Безпрецедентното попадение на ислямистите се случило миналия вторник в района на Саид Карам, в контролираната от тях източна провинция Пактия, потвърди Пентагонът. Самолетът бил улучен в един от стабилизаторите и за да може да се прибере жив и здрав, пилотът трябвало да изхвърли двата си допълнителни резервоара с гориво, ракета „въздух-земя” и две бомби.

Талибаните се похвалиха в туитър, че били свалили самолета, като дори пуснаха снимки на маскирани бойци да подскачат край изхвърлените муниции и резервоари.

Откакто САЩ намалиха драстично числеността на силите си в Афганистан през 2014 г., те поддържат само една бойна ескадрила там. Ф-16 е свръхзвуков и с максимална височина на полета около 15 000 метра. За да бъде уцелен такъв самолет от леко стрелково оръжие, трябва да е летял само на няколкостотин метра от повърхността.

По време на инцидента в Пактия не е имало операция на афганистанската армия, затова се предполага, че става въпрос за въздушна поддръжка за мисия на US спецчастите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят