Над 7000 са изчезнали в "несъществуващ" затвор в Чикаго

Американската полиция е накарала да „изчезнат“ повече от 7 хиляди души в несъществуващ по документи затвор в Чикаго. Той е използван за незаконни разпити, като вкарваните там хора са два пъти повече, отколкото сочат предишни доклади, пише "Гардиън", цитиран от "Фокус".

От август 2004 до юни 2015 година, в съоръжението са вкарани повече от 6 хиляди чернокожи, като само на 68 от задържаните е позволен достъп до адвокат или контакт с обществото, показват вътрешните полицейски документи, до които вестникът си е осигурил достъп.

Новите разкрития рисуват една по-детайлна картина на истината за площад „Хоман“, секретно съоръжение, което полицията в Чикаго официално описва като затвор за наркомани с лек режим, а кмета на града посочва, че „полицията следва всички правила“.

Според анализ на данните, предоставени на "Гардиън" през септември, полицията е позволила на адвокатите достъп до „Хоман“ само в 0,94 % от 7 185 записани ареста за период от 11 години. Двадесет и двама души са заявили пред вестника, че чикагската полиция ги е държала там за часове и дори дни. Те са описали натиск от полицаите да станат информатори, и всички, освен двама души – и двамата бели – са заявили, че полицията им е отказала обаждане по телефона, за да информират роднини или адвокат къде се намират.

В същото време стана ясно, че петдесет и един полицаи са били убити от престъпници при изпълнение на служебния им дълг в САЩ през миналата 2014 година, като общият брой на загубилите живота си по време на дежурство служители на закона е 96. Това съобщава AFP, като се позовава на данни на американското Федерално бюро за разследване (FBI).

Броят наумишлено убитите полицаи е много по-висок от по-миналата 2013-а, когато убийствата са били 27. Той все пак е по-нисък от 56-те полицаи, убити през 2010 година, и 55-те, убити през 2005-а.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят