Три такси на борсата за ток

Месец и половина преди старта на Българската независима енергийна борса операторът публикува проект на правила за участие и търговия.

Според тях на борсата ще могат да се регистрират всички желаещи търговци и производители на ел. енергия, които имат лиценз от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и отговарят на изискванията на борсовия оператор.

Регистрираните участници ще могат да купуват и продават ток в един сегмент - „ден напред“, чрез т. нар. отговорници за търговия. Купувачите на ток ще трябва да се разплащат ден след осъществяване на сделката, а продавачите ще получават парите си до два дни според правилата.

Всеки участник на пазара ще внася финансово обезпечение, равно на стойността на закупените нетни количества ток с ДДС в предходните шест дни.
Отделно ще се плащат и три вида такси - еднократна за включване, годишна и такса оборот. Все още обаче от борсовия оператор не са определили размера им. Началната дата за стартиране на борсата е 1 декември т.г.

Оферти за покупко-продажба на борсата ще се подават всяка седмица, като в понеделник ще се отварят търговете за следващите две седмици. На борсата ще се търгува всеки ден от годината без изключение. Графикът за изпълнението ще се одобрява от ЕСО.

Междувременно търговци на електроенергия коментираха пред „Труд“, че все още не са наясно какъв точно ток ще се предлага на бъдещия пазар. Според Комисията за енергийно и водно регулиране у нас има регистрирани над 100 фирми за търговия с ток, но реално работещите са между 10 и 15.

Повечето търговци са се насочили към дребния бизнес, който тепърва излиза на свободния пазар. Все още битовите потребители, които купуват свободно ток от пазара, са малко и цената им излиза по-висока от тази на регулирания пазар.Това трябва да се промени в края на 2016 г., когато пазарът на ток ще бъде освободен, каза енергийният министър Теменужка Петкова вчера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес