Инж. Кольо Милев /БСП/: Нов дом за симфониците и музея в Сливен

Световни звезди вече гостуват в града, казва кандидат-кметът от БСП

Културният календар на Сливен през изминалите четири години възроди традиции, а едновременно с това бяха решени хронични проблеми със сградния фонд за хората, които създават изкуство.

"Работих целенасочено с всички културни институти, за да не остава културата някъде встрани. Обликът на един град не са само неговите улици. Градът и общината живеят чрез своите граждани, които имат нужда не само от материални придобивки, а и от духовност" - заяви кандидатът за втори кметски мандат инж.Кольо Милев.

Независимо от финансовите затруднения, още през 2012 г. бяха завишени средствата за издръжка и дейност на общинските културни институти. Запазен бе и размерът на общинската субсидия за Драматичния и Кукления театър, а през тази година тя, макар и с малко, бе увеличена. Още в началото на мандата симфоничният оркестър напусна мазетата, където бе принуден да репетира, и се премести в достоен за труда на музикантите нов дом - залата на НТС. Общината я ремонтира изцяло със собствени средства. В нея вече имаше редица впечатляващи концерти. Извършен бе ремонт и на покрива на сградата на Ансамбъла за народни песни и танци, който години наред представя българския фолклор и града ни не само на национални, но и на международни събития. За тази година общината успя да увеличи бюджета на симфониците и изпълнителите от ансамбъла.

"Доволен съм, че не само продължихме традицията на Националния фестивал на детската книга и на Международния детски фолклорен фестивал, но и успяхме да наложим Майските дни на културата като запазена културна марка на града" - заяви инж.Милев.

Разрешение намери и дългогодишен проблем на Регионалния исторически музей в Сливен. Заради липсата на достатъчно сграден фонд, музеят бе принуден години наред да плаща наеми за съхранение на фонда си. От няколко месеца насам обаче той разполага освен със сградата в центъра на града, и с историческата сграда на фабриката на Добри Желязков. Част от нея вече е ремонтирана от общината и неотдавна бе открита изложба. Частични ремонти бяха извършени в читалищата и изложбените зали в града.

Икони от фонда на художествена галерия "Димитър Добрович" гостуваха в Москва, културното и художествено наследство бе представено в ред национални изложби. А в събития, които ще се помнят дълго време, се превърнаха концертите на световни знаменитости на реновираната крепост "Туида": фолклорният и джаз-музикант Теодосий Спасов, певицата Янка Рупкина, вокалистът на "Дийп пърпъл" и "Рейнбоу" Джо Лин Търнър. Драматичният театър организира артистичен празник за сливенци и изнесе спектакъл на откритата сцена на крепостта.

"Отзивите, които сме получавали в общината след всеки концерт, изложба или фестивал, ме карат да вярвам, че оживлението в културния живот на Сливен е необратимо. Когато една сфера като културата е била загърбвана с години, връщането към нея има и социален ефект. Радвам се, че много млади хора бяха включени в празниците и културните събития в общината. Изпитвам и огромна лична радост от това, че успяхме да превърнем в национална кауза Стария бряст. И с подкрепата на българите от страната и чужбина хилядолетното дърво-символ на Сливен стана първенец в европейски конкурс "Дърво на годината" - каза кандидат-кметът.

На път да се осъществи е и още една мечта на града - приключва ремонтът на емблематичната зала "Сливен", която за първи път от 25 години насам ще отвори врати за публика, а в нея ще свири и орган.
От тази година в община Сливен има и специален фонд „Култура“, който финансира проекти на конкурсен принцип и подкрепя организации и индивидуални творци в създаването на продукти в сферата на културата, обвързани тематично със Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини