Гърция затвори пропускателен пункт на границата с Турция Взема максимално строги мерки за опазване на сухопътните и морските си граници

ЕК: Очакваме Турция да спази обещанията си относно бежанците

Трима руски граждани са задочно обвинени за опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев

Екоминистърът призова ВиК дружествата да ползват алтернативни водоизточници извън язовирите

Вдигат субсидиите за малките ферми

Отложиха делото за отстраняване на шефката на Басейнова дирекция – Пловдив

Гърция е блокирала стотици мигранти на границата с Турция (ВИДЕО)

Откриха газова планета, на която има подходящи за живот условия

Двама души са задържани в Сърбия за търговия с български паспорти

Откриха боен арсенал във варненско село

Бизнес и синдикати искат среща с премиера Борисов за тока

Магистрала „Струма“ през Кресна ще е готова през 2027 г. Строят трасето по избрания източен вариант с европари от следващия период

17 души от област Сливен са под наблюдение, след като били в Китай и Италия

Макет показва как е изглеждал Перперикон преди почти 20 века

Емил Караниколов: Ще има достатъчно спирт и маски по аптеките

Инж. Кольо Милев /БСП/: Нов дом за симфониците и музея в Сливен

Световни звезди вече гостуват в града, казва кандидат-кметът от БСП

Културният календар на Сливен през изминалите четири години възроди традиции, а едновременно с това бяха решени хронични проблеми със сградния фонд за хората, които създават изкуство.

„Работих целенасочено с всички културни институти, за да не остава културата някъде встрани. Обликът на един град не са само неговите улици. Градът и общината живеят чрез своите граждани, които имат нужда не само от материални придобивки, а и от духовност“ – заяви кандидатът за втори кметски мандат инж.Кольо Милев.

Независимо от финансовите затруднения, още през 2012 г. бяха завишени средствата за издръжка и дейност на общинските културни институти. Запазен бе и размерът на общинската субсидия за Драматичния и Кукления театър, а през тази година тя, макар и с малко, бе увеличена. Още в началото на мандата симфоничният оркестър напусна мазетата, където бе принуден да репетира, и се премести в достоен за труда на музикантите нов дом – залата на НТС. Общината я ремонтира изцяло със собствени средства. В нея вече имаше редица впечатляващи концерти. Извършен бе ремонт и на покрива на сградата на Ансамбъла за народни песни и танци, който години наред представя българския фолклор и града ни не само на национални, но и на международни събития. За тази година общината успя да увеличи бюджета на симфониците и изпълнителите от ансамбъла.

„Доволен съм, че не само продължихме традицията на Националния фестивал на детската книга и на Международния детски фолклорен фестивал, но и успяхме да наложим Майските дни на културата като запазена културна марка на града“ – заяви инж.Милев.

Разрешение намери и дългогодишен проблем на Регионалния исторически музей в Сливен. Заради липсата на достатъчно сграден фонд, музеят бе принуден години наред да плаща наеми за съхранение на фонда си. От няколко месеца насам обаче той разполага освен със сградата в центъра на града, и с историческата сграда на фабриката на Добри Желязков. Част от нея вече е ремонтирана от общината и неотдавна бе открита изложба. Частични ремонти бяха извършени в читалищата и изложбените зали в града.

Икони от фонда на художествена галерия „Димитър Добрович“ гостуваха в Москва, културното и художествено наследство бе представено в ред национални изложби. А в събития, които ще се помнят дълго време, се превърнаха концертите на световни знаменитости на реновираната крепост „Туида“: фолклорният и джаз-музикант Теодосий Спасов, певицата Янка Рупкина, вокалистът на „Дийп пърпъл“ и „Рейнбоу“ Джо Лин Търнър. Драматичният театър организира артистичен празник за сливенци и изнесе спектакъл на откритата сцена на крепостта.

„Отзивите, които сме получавали в общината след всеки концерт, изложба или фестивал, ме карат да вярвам, че оживлението в културния живот на Сливен е необратимо. Когато една сфера като културата е била загърбвана с години, връщането към нея има и социален ефект. Радвам се, че много млади хора бяха включени в празниците и културните събития в общината. Изпитвам и огромна лична радост от това, че успяхме да превърнем в национална кауза Стария бряст. И с подкрепата на българите от страната и чужбина хилядолетното дърво-символ на Сливен стана първенец в европейски конкурс „Дърво на годината“ – каза кандидат-кметът.

На път да се осъществи е и още една мечта на града – приключва ремонтът на емблематичната зала „Сливен“, която за първи път от 25 години насам ще отвори врати за публика, а в нея ще свири и орган.
От тази година в община Сливен има и специален фонд „Култура“, който финансира проекти на конкурсен принцип и подкрепя организации и индивидуални творци в създаването на продукти в сферата на културата, обвързани тематично със Сливен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.