Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев за убийството в „Люлин“: Не се работи само по една версия

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Румен Петков: Да обвиняваме прибързано граничаря е груба грешка

Без да е приключило следствието, ние обвинихме граничаря. Аз мисля, че това е груба грешка. Имаме 50 души, влезли незаконно в страната – не знаем с какви цели, с какви намерения. Знаем, че са само мъже, млади, в силна възраст. По този начин бившият вътрешен министър Румен Петков коментира пред bTV сблъсъка на граничен патрул с група нелегални имигранти край Средец, при която загина един чужденец.

Той коментира и разпространената от БХК версия на арестуваните – че полицаите са били повече и че е стреляно няколко пъти. Петков даде пример с пожара в Германия, в който пострадаха българи: „На мен ми е чудно – тези във Франкфурт нямат ли си Хелзинкски комитет да питат нашите сънародници какво е станало?”.

По думите му неправителствената организация пита само едната страна, а в нормалните държави следствените органи се въздържат от публични изявления, преди разследването на подобен случай да е приключило.

Според Петков интегрираната система за наблюдение на границата работи, макар изграждането й да се е забавило. Той допълни, че не винаги тя може да предоставя снимков материал и може да не бъде установена навременно големината на дадена група имигранти. Въпреки това обаче ръководството е длъжно да вземе мерки, обясни ексминистърът по повод твърденията, че заради лоша организация трима униформени са се озовали срещу над 50 чужденци.

„Проблемът не е започнал днес – продължаваме да пропускаме анализа какво стана по време на Арабската пролет, защо Арабската есен ни удари”, посочи Петков, като подчерта, че проблемът е на равнище ЕС и е очевидно, че ресурсите за охрана на границите са недостатъчни. „Имаше много активни фактори по време на Арабската пролет, които сега са далечко и нямат много ентусиазирани гости”, отбеляза той.

Румен Петков определи като „палаво” предложението административните услуги да се отделят от МВР. По думите му подобни идеи не трябва да се хвърлят в публичното пространство преди изборите, а да се обсъдят с професионалистите и гражданските организации с отношение към темата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете