Танева: Интересът към ОП „Развитие на селските райони” е в пъти по-висок от бюджета й

Интересът към ОП „Развитие на селските райони” от земеделските производителите е няколко пъти по-висок отколкото е бюджета. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в сутрешния блок на „Bloomberg” TV Bulgaria.

„Бюджетът е такъв, какъвто е договарян няколко години, това е предмет на споразумение между България и ЕК и той не може да бъде променян. Ние няма как да очакваме, че ще получим аплодисменти от всички земеделски производители за ПРСР", посочи министър Танева.

„Всеки иска да е гарантиран, че ще ползва пари по оперативната програма, предвид интереса, обаче, тази гаранция трудно може да бъде дадена. Ние не можем да прилагаме програмата хаотично, тя е приета с ясно изразени приоритети в политиките и те са към най-чувствителните сектор-плодове, зеленчуци и животновъдство. Сектори, които биха довели до много по-висок продукт от земеделието в България, дори да достигнем нивата, които сме имали на развитие”, обясни министър Танева.

Тя каза още, че специално за сектор „Вино” има отделна лозаро-винарска програма, която е с общ размер на финансиране от 133 милиона евро за 3 години или годишно малко над 40 милиона евро.

По думите й всеки иска достъп до парите по оперативната програмата за „Развитие на селските райони”, но те са по-малко отколкото е възможностите за сектора и това е положително за страната. Министър Танева изтъкна още, че фактът, че недостигат средства за развитие на земеделския сектор, каквато визия има, говори за положителен тренд на развитие на сектор „Земеделие”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес