Календерска върна темата за хората в дебата за София

Кандидатът на „България без цензура“ за кмет на София Мария Календерска върна темата за хората в дебата за столицата. Тя промени посоката на сблъсъка на идеи в големия предизборен диспут в „Референдум“ по БНТ, където за първи път се събраха всички претенденти от парламентарно представените сили. Календерска обяви, че основната й цел е да разбие хегемонията на ГЕРБ, която управлява София и да пренареди приоритетите, насочвайки ги не към дупките по улиците, а към хората.

„Кандидатите за кмет на София няма да останат в Общинския съвет след 25 октомври, а ще се върнат в депутатските си кресла. Гласовете, дадени за тях ще се разпилеят. Думите й, че на практика РБ и ДПС ще играят за ГЕРБ на вота за кмет на столицата, бяха потвърдени още в стъпителните изказвания на кандидатите, в които Вили Лилков от РБ не посочи като желана своя победа кметското място, а масовост на референдума и по-голям брой съветници в СОС. Андрей Георгиев от ДПС също каза, че се надява на по-голяма съветническа група, премълчавайки за какво точно е кандидат.

Календерска подчерта, че от всички претенденти за кметското място, след 25 октомври в СОС ще останат само тя и Йорданка Фандъкова. Посочи, че Фандъкова е изключително харизматичен, добър и мил човек, но е твърде толерантна към масовата схема и кражба, която се развива зад гърба й. „Затова всички хора, които искат хегемонията на ГЕРБ да бъде разбита в Общинския съвет, където ГЕРБ работи вече толкова години и в колаборация с БСП, да гласуват с N9. Защото някой трябва да изрита мафията от СОС“, призова Календерска.

Кандидатът на ББЦ обърна диспута към хората още в първата тема – инфраструктурата. Крайно време е столична община да престане да харчи милиони левове само за удобство на колите, а да помисли най-сетне за столичани, призова Календерска. Единствена тя от всички участници постави въпроса за удобството на пешеходците – тема, която подхванаха след нея и опонентите й. „Правят се скъпи инфраструктурни проекти, за които се харчат огромни суми. Над 27 милиона са похарчени за удобството на автомобилите, но не и за хората. За да намалим колите в центъра на София трябва да дадем алтернатива на софиянци. Но в момента градският транспорт не е сложен в приоритетите на общинската управа. Преди увеличаване на мотрисите, да помислим за комфорта на хората за слагане на козирки на спирките, за интегриран билет за градския транспорт“, призова кандидатът на ББЦ.

По темата за сигурността, мярката на Календерска за увеличаване на общинска полиция, която тя лансира още през юни, бе приета като като задължителна мярка от останалите кандидати за кметове. След като кандидатът на ББЦ от месеци алармира за опасността от неконтролируемо заселване на нелегални мигранти в центъра на София, едва сега опонентите й заговориха на тази тема, съгласявайки се, че проблемът със сигурността започва от общината и е свързана с имигрантите, гетата и битовата престъпност, а Общината неглижира тази тема. Според Календерска спешно трябва да бъдат увеличени правомощията и броя на общинска полиция, както и да се инвестира в осветление и видеонаблюдение. " Тъй като повечето тук са депутати и в Общинския съвет вероятно ще останем само аз и г-жа Фандъкова след 26-ти октомври, може би и г-н Мирчев, предлагам господата да внесат в парламента Закон за справяне с бежанската криза, какъвто беше приет в Белгия, в Австрия, дори и в Германия“, призова опонентите си кандидатът на ББЦ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини