Ханът на Бензо от село Миндя

текст: Николета Киркова

снимки: Момчил Христов

Преди 20 години художникът Бензо купува един от 20-те хана на село Миндя. Днес 200-годишната постройка е превърната в чудесен дом на два етажа със стаи за гости и отделна трапезария. От керемидите до външната врата всичко е запазено или възстановено в автентичен вид. А това допълва чара както на имота, така и на цялата местност.

Навремето в Миндя, което се намира на 22 километра от Велико Търново и на още толкова от град Елена, имало повече от 20 хана. Този, който днес приютява в двора си и две отделни къщи за гости, грънчарска работилница и Музей на комунизма, е истински притегателен център за градските хора. Защото тук остават насаме с чудния Еленски балкан, домашните яйца и мляко и прекрасната архитектура на къщите. В краен случай и с лаптопа си.

В едната половина на голямата къща, т.е. в хана, живеят Бензо, съпругата му Мира и двете им деца. Останалата част е предназначена за гости. Някои от постройките в двора, включително и оградата, били съборени от времето, но семейството ги изградило наново буквално камък по камък. “Строихме бавно и полека, с мерак, като за себе си”, разказва Мира. И допълва: “Всъщност си направихме място за нашите приятели.”

Бензо, който е известен автор на керамични изделия, е правил почти всичко сам. Помагал му главно неговият верен приятел Мартин, който по професия е инженер. За Мира останала отговорността за градината, която днес е приютила няколко плодни дръвчета. Тя самата признава, че най-съвременното в целия имот е банята към всяка стая. И безжичният интернет. Съвсем умишлено обаче няма телевизия. Преди няколко месеца успели да завършат лятната кухня към едната от къщите за гости. Отново събирали от изоставени имоти греди, камъни, всякакъв дървен материал, за да я изградят в съвършено автентичен вид и стил.

Как е възстановен ханът ще разберете само в новия брой на списание "Идеален дом". В него ще намерите и над 30 снимки на имението на Бензо и Мира, както и още два интериора към темата "Живот извън града" - апартамент и къща в затворени селища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл