10 финалисти за „Мениджър на годината“

Десет мениджъри на международни и български компании са финалисти в конкурса „Мениджър на годината“, който се провежда за осма поредна година. Те са пресети измежду 74 кандидати, обяви Максим Майер, редакционен директор и управител на списание „Мениджър“.

Победителят ще бъде обявен на 17 ноември в Софийската опера и балет, където ще се състои церемонията по награждаването.

Селекцията в конкурса се извършва в три етапа, като се оценяват допустимост, финансови показатели на компаниите, лично събеседване с кандидатите. Победителят се избира по специална методика, разработена от „Делойт България“ без жури, но компанията стои с името си зад избора, обяви Тодор Тодоров, директор финансово консултиране в „Делойт“.

По думите му тази година в проекта са се включили 30 души от дружеството. Допуснатите до втория кръг кандидати управляват фирми с годишен оборот от близо 6,2 млрд. лева, посочи той.

„Тази година финалистите са изключително балансирани - мъже - жени, висши мениджъри и редови управители“, коментира миналогодишният победител в конкурса Спирос Номикос, изп. директор на „Солвей Соди“, който беше почетен домакин на събитието.

Тази година сред десетте мениджъри, които са финалисти в конкурса, има двама чужденци. За първи път броят на жените е равен на броя на мъжете.

Кандидатите за приза са Валентина Диканска, управител на BASF в България, която е бивш кадър на Министерството на финансите; Ивайло Пенчев, изп. директор на „Уолтопия“, който е сред основателите на фирмата за стени за катерене; Кристоф де Лафарж, изп. директор на „Шнайдер Електрик България“, който досега е работил в Азиатско-тихоокеанския регион; Петър Андронов, гл. изп. директор на СИБанк и председател на Асоциацията на банките в България; Пламен Ялъмов, председател на изп. комитет на „Алианц България Холдинг“; Радослав Николов, шеф на SAP Lab България, който започва работата си в дружеството като старши програмист, а след това се издига до поста изп. директор; Снежина Казакова, изп. директор на „Ди Ейч Ел Експрес България“; Хуан Карлос Пералехо, изп. директор на „Нестле България“; Цветанка Крумова изп. директор и член на УС на ЗАД „Армеец“ и Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт“ и „Платинум Брандс“, която работи в „Белведере груп“ от 2003 г.

Всеки от кандидатите вече се е доказал като специалист в своята област, а компанията, която управлява, има минимум 20 млн. лева годишен оборот и 50 служители. Според състезателите в конкурса е без съмнение, че 2014 г., както и 2015 г., са сравнително успешни и има съживяване в икономиката.

Ръстовете, които отчитат управляваните от финалистите дружества, достигат до 50%, стана ясно от думите им.

Една от основните причини за по-доброто развитие на компаниите са верните клиенти и въвеждането на ефективни модели на работа, посочиха мениджърите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес