Владислав Горанов за коледните надбавки за пенсионерите: Работим, за да осигурим ресурс около 50 млн. лева

"Работим така, че да осигурим ресурс около 50 млн. лева", обяви министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с коледните добавки за пенсионерите по време на представяне на състава на Надзорния и на Управителния съвет на новосъздадения „Фонд мениджър на финансови инструменти в България”, известен още като Фонд на фондовете, съобщи „Фокус”.

"Позицията ни е от близо месец - заявявам, че работим, така че да осигурим ресурс около 50 млн. лв.", посочи Горанов. "Сметката показва, че за да може да се дадат такива добавки към пенсиите на пенсионерите с доход до новия праг на пенсиите до 300 лв. се очакват да са необходими около 51 млн. лв.", допълни Горанов. "Началото на месец ноември ще има окончателно решение и яснота, но с голяма степен на увереност и така както върви изпълнението на приходната част на бюджета това е реалистичен сценарий", каза още той. "Предпочитам да изкараме постановлението на правителството и после да го коментираме. Но това са намеренията ни и мисля, че няма никакви пречки да ги реализираме", уточни финансовият министър.

За финансов инженеринг за периода 2014 - 2020 година са предвидени 777 млн. евро, добави Горанов. "Контролът върху дейността на Фонда на фондовете се извършва от Надзорния съвет", обясни той. И допълни, че средствата ще се управляват по максимално най-прозрачния начин.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че задачата пред нас е да уверим колегите си, че сме на висотата да се справим с тази донякъде нова задача, като уточни, че ще го направим.

Министър Горанов заяви, че 777 млн. евро за периода 2014 - 2020 година са предвидените за инициатива под финансов инженеринг. "За ОП „Региони в растеж” са предвидени 253, 8 млн. евро, за ОП „Иновации и конкурентоспособност”-355 млн. евро, за ОП „Околна среда”-148, 4 млн. евро и ОП „Развитие на човешките ресурси”-20 млн. евро", посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес