На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Станишев: Франсоа Оланд e нашият силен глас на срещата за климата в Париж

Климатичните промени водят до растяща социална несправедливост

„Франсоа Оланд ще бъде нашият силен глас като домакин на глобалната среща за климата през декември тази година. Това е много добра възможност да отстояваме политиките си. Благодаря на премиера Валс и на френските социалисти за организацията на тази конференция. ПЕС има единно послание и декларация с 21 предложения месец преди срещата на върха.“, заяви в речта си Станишев, съобщиха от пресцентъра на Станишев.

Лидерите на левите партии в Европа се събраха вчера във френската столица, за да отправят единен призив за силно и задължително обвързващо споразумение на предстоящия глобален форум за климата.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, премиерът Мануел Валс и френските социалисти са домакини на срещата. В нея участват председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на парламентарната група на социалистите и демократите Джани Питела, еврокомисарите Тимерманс и Крету, лидерите на левите партии в Европа.

Европейските социалисти се обединиха около обща декларация по предстоящите преговори, съдържаща 21 конкретни предложения към световните лидери. Сред тях са: всички страни да се договорят за намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 70% до 2050 година в сравнение с 2010 г., а ЕС да послужи като пример: намаляване до 40% до 2030 година, в сравнение с 1990 г.

В декларацията си левите лидери настояват всички страни да направят необходимото за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, а ЕС да изпълни ангажимента си от 100 млрд. долара годишно за Зеления фонд, финансиращ мерки за преодоляване на климатичните промени в развиващите се страни.

„Европейците вече изпитват на гърба си последиците от климатичните промени: земетресения, свлачища, резки промени в температурите. Зачестилите и все по-екстремни прояви на времето се отразяват върху здравето и благосъстоянието на всички, но най-вече върху тези, които срещат трудности с доходите, намирането на дом, работа и образование. Хората с по-малки доходи няма да имат възможност да сменят прозорците си, да се справят с пораженията, нито да обезопасят къщите си от наводнения. Те нямат достатъчно пари и за да застраховат домовете си в случай на подобно бедствие. Това е нарастваща социална несправедливост и затова климатичните промени са във фокуса на политиката на ПЕС.“, сподели в речта си Сергей Станишев.

„Ние, европейските социалисти, смятаме, че страните с най-голяма историческа отговорност за затоплянето, както и тези с най-големи възможности – сред тях със сигурност е ЕС и неговите държави-членки – трябва да допринесат най-много финансово и да подпомогнат развиващите се държави.

Естествено и новите бързо развиващи се икономики – Китай, Индия и Бразилия – е редно да участват. Всички държави трябва да поемат своята отговорност.“, призова в речта си лидерът на ПЕС.

Той добави още, че преминаването към по-ниско въглеродна и ефективна икономика е кауза на европейските социалисти. „Затова и нашите еврокомисари предприемат дайствия в тази посока. Вицепрезидентът на ЕК Марош Шевчович работи за Енергийния съюз, който да направи икономиката нисковъглеродна и базирана на възобновяеми енергийни източници. Комисар Кармену Вела настоява за използването на ресурсите по-ефективно и природосъобразно. “

Срещата на левите лидери се състоя месец преди Глобалния климатичен форум на правителствено равнище, който ще се проведе във френската столица през декември. На него лидерите на страните, подписали рамковата конвенция на ООН по изменението на климата, ще се опитат да договорят ново глобално споразумение за въглеродните емисии след 2020 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.