Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 25 февруари 2020

На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Станишев: Франсоа Оланд e нашият силен глас на срещата за климата в Париж

Климатичните промени водят до растяща социална несправедливост

„Франсоа Оланд ще бъде нашият силен глас като домакин на глобалната среща за климата през декември тази година. Това е много добра възможност да отстояваме политиките си. Благодаря на премиера Валс и на френските социалисти за организацията на тази конференция. ПЕС има единно послание и декларация с 21 предложения месец преди срещата на върха.“, заяви в речта си Станишев, съобщиха от пресцентъра на Станишев.

Лидерите на левите партии в Европа се събраха вчера във френската столица, за да отправят единен призив за силно и задължително обвързващо споразумение на предстоящия глобален форум за климата.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, премиерът Мануел Валс и френските социалисти са домакини на срещата. В нея участват председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на парламентарната група на социалистите и демократите Джани Питела, еврокомисарите Тимерманс и Крету, лидерите на левите партии в Европа.

Европейските социалисти се обединиха около обща декларация по предстоящите преговори, съдържаща 21 конкретни предложения към световните лидери. Сред тях са: всички страни да се договорят за намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 70% до 2050 година в сравнение с 2010 г., а ЕС да послужи като пример: намаляване до 40% до 2030 година, в сравнение с 1990 г.

В декларацията си левите лидери настояват всички страни да направят необходимото за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, а ЕС да изпълни ангажимента си от 100 млрд. долара годишно за Зеления фонд, финансиращ мерки за преодоляване на климатичните промени в развиващите се страни.

„Европейците вече изпитват на гърба си последиците от климатичните промени: земетресения, свлачища, резки промени в температурите. Зачестилите и все по-екстремни прояви на времето се отразяват върху здравето и благосъстоянието на всички, но най-вече върху тези, които срещат трудности с доходите, намирането на дом, работа и образование. Хората с по-малки доходи няма да имат възможност да сменят прозорците си, да се справят с пораженията, нито да обезопасят къщите си от наводнения. Те нямат достатъчно пари и за да застраховат домовете си в случай на подобно бедствие. Това е нарастваща социална несправедливост и затова климатичните промени са във фокуса на политиката на ПЕС.“, сподели в речта си Сергей Станишев.

„Ние, европейските социалисти, смятаме, че страните с най-голяма историческа отговорност за затоплянето, както и тези с най-големи възможности – сред тях със сигурност е ЕС и неговите държави-членки – трябва да допринесат най-много финансово и да подпомогнат развиващите се държави.

Естествено и новите бързо развиващи се икономики – Китай, Индия и Бразилия – е редно да участват. Всички държави трябва да поемат своята отговорност.“, призова в речта си лидерът на ПЕС.

Той добави още, че преминаването към по-ниско въглеродна и ефективна икономика е кауза на европейските социалисти. „Затова и нашите еврокомисари предприемат дайствия в тази посока. Вицепрезидентът на ЕК Марош Шевчович работи за Енергийния съюз, който да направи икономиката нисковъглеродна и базирана на възобновяеми енергийни източници. Комисар Кармену Вела настоява за използването на ресурсите по-ефективно и природосъобразно. “

Срещата на левите лидери се състоя месец преди Глобалния климатичен форум на правителствено равнище, който ще се проведе във френската столица през декември. На него лидерите на страните, подписали рамковата конвенция на ООН по изменението на климата, ще се опитат да договорят ново глобално споразумение за въглеродните емисии след 2020 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.