На 26 април 2018 да почерпят

Дербито се превърна в Биг Брадър

34 футболни фена са задържани около мача “Левски” – ЦСКА

Москва: Сирия е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им

Земетресение в района на Вранча

Зоран Заев: Признаваме българския дял от Македония

Рускиня стана хит в сайтовете за запознанства

Бургаските депутати се обединиха за запазване на Югоизточния регион

Рапърът Венци Венц отчаяно иска бебе Популярният изпълнител прави кастинг за ново гадже

Президентът Румен Радев: Политици воюват срещу държавата Ако трябва да контролира министрите, както им заръчал премиерът, Борисов трябвало да промени Конституцията

Български шофьор е задържан във Франция заради мигранти в камиона

Иван Нейков: В България има достатъчно работници, но не ги използваме

Премиерът Бойко Борисов: Намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лв. Трети сме в Европа след Естония и Люксембург по нисък борч

Ново зрелищно 2:2 в голямото дерби, но “Левски” е на финал

Макрон в Конгреса на САЩ: Не споделям илюзията на национализма

Станишев: Франсоа Оланд e нашият силен глас на срещата за климата в Париж

Климатичните промени водят до растяща социална несправедливост

„Франсоа Оланд ще бъде нашият силен глас като домакин на глобалната среща за климата през декември тази година. Това е много добра възможност да отстояваме политиките си. Благодаря на премиера Валс и на френските социалисти за организацията на тази конференция. ПЕС има единно послание и декларация с 21 предложения месец преди срещата на върха.“, заяви в речта си Станишев, съобщиха от пресцентъра на Станишев.

Лидерите на левите партии в Европа се събраха вчера във френската столица, за да отправят единен призив за силно и задължително обвързващо споразумение на предстоящия глобален форум за климата.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев, премиерът Мануел Валс и френските социалисти са домакини на срещата. В нея участват председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на парламентарната група на социалистите и демократите Джани Питела, еврокомисарите Тимерманс и Крету, лидерите на левите партии в Европа.

Европейските социалисти се обединиха около обща декларация по предстоящите преговори, съдържаща 21 конкретни предложения към световните лидери. Сред тях са: всички страни да се договорят за намаляване на емисиите на парникови газове с 40% до 70% до 2050 година в сравнение с 2010 г., а ЕС да послужи като пример: намаляване до 40% до 2030 година, в сравнение с 1990 г.

В декларацията си левите лидери настояват всички страни да направят необходимото за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, а ЕС да изпълни ангажимента си от 100 млрд. долара годишно за Зеления фонд, финансиращ мерки за преодоляване на климатичните промени в развиващите се страни.

„Европейците вече изпитват на гърба си последиците от климатичните промени: земетресения, свлачища, резки промени в температурите. Зачестилите и все по-екстремни прояви на времето се отразяват върху здравето и благосъстоянието на всички, но най-вече върху тези, които срещат трудности с доходите, намирането на дом, работа и образование. Хората с по-малки доходи няма да имат възможност да сменят прозорците си, да се справят с пораженията, нито да обезопасят къщите си от наводнения. Те нямат достатъчно пари и за да застраховат домовете си в случай на подобно бедствие. Това е нарастваща социална несправедливост и затова климатичните промени са във фокуса на политиката на ПЕС.“, сподели в речта си Сергей Станишев.

„Ние, европейските социалисти, смятаме, че страните с най-голяма историческа отговорност за затоплянето, както и тези с най-големи възможности – сред тях със сигурност е ЕС и неговите държави-членки – трябва да допринесат най-много финансово и да подпомогнат развиващите се държави.

Естествено и новите бързо развиващи се икономики – Китай, Индия и Бразилия – е редно да участват. Всички държави трябва да поемат своята отговорност.“, призова в речта си лидерът на ПЕС.

Той добави още, че преминаването към по-ниско въглеродна и ефективна икономика е кауза на европейските социалисти. „Затова и нашите еврокомисари предприемат дайствия в тази посока. Вицепрезидентът на ЕК Марош Шевчович работи за Енергийния съюз, който да направи икономиката нисковъглеродна и базирана на възобновяеми енергийни източници. Комисар Кармену Вела настоява за използването на ресурсите по-ефективно и природосъобразно. “

Срещата на левите лидери се състоя месец преди Глобалния климатичен форум на правителствено равнище, който ще се проведе във френската столица през декември. На него лидерите на страните, подписали рамковата конвенция на ООН по изменението на климата, ще се опитат да договорят ново глобално споразумение за въглеродните емисии след 2020 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.