Куклени истории за големи

Те не са обикновени кукли, а омагьосващи произведения на изкуството. Илюзията е поразителна и те подканя да ги докоснеш, сякаш в очакване, че ще оживеят. И по всичко личи, че създателката им Марина Бичкова (33 г.) е постигнала целта си. Родена в Русия, но израснала в Канада, днес тя се радва на световна слава точно с Enchanted Doll. А интересът към тях възниква с появата на първите екземпляри преди повече от 10 години.

Още като дете, докато е в Русия, Марина се увлича по куклите и най-напред рисува върху хартиени. След като на 14 години се мести със семейството си в Канада, заниманието остава на заден план и така до 2000 г. Тогава започва да рисува върху триизмерни кукли. Логично стига до идеята да създаде свои и това е началото. Днес порцелановите кукли на Марина обикновено са високи 35 см, а преди обличането им с миниатюрните авторски дрехи на създателката си животът на куклите започва от ескизите. Следва направата на първи груб вариант от твърда полимерна глина. Тук е и голямата проба за шарнирите, защото всяка грешка при сглобяването на ставите ще бъде платена скъпо, буквално, във финалния етап. След като глиненият вариант е готов, следва шлифоване на формите, докато се получи желаното, особено що се отнася до изражението на лицето. След като е напълно сигурна, че всичко е наред, Марина прави порцелановата отливка и нататък е въпрос на доизкусуряване на детайлите, включително с облеклото и аскесоарите.

“В тях няма да видите традиционната усмивка, каквато се смята, че те трябва да имат”, казва Бичкова, която е завършила Института по художествен дизайн “Емили Кар” във Ванкувър. И обяснява, че това не е защото предпочита тъжните неща в живота или е песимист, а защото смята, че човек не може да е непрекъснато с една и съща усмивка. Затова иска да пресъздаде многоликостта на живота и преживяванията, създавайки ги с безкрайно тъжни очи, пълни със сълзи и все пак с усмивки, но различни - закачливи, многозначителни, дори носталгични, но всички достатъчно съдържателни. Позите на куклите също илюстрират настроението, което Марина им е вдъхнала. Тя признава, че с проба и грешка е изминала много дълъг път, докато намери начин куклите й да изглеждат в наистина реалистични пози чрез добра подвижност на ставите. И най-важното - всичко трябва е естетично.

Кукли за възрастни. Така повечето анализатори в артистичния свят определят творенията на Марина Бичкова. И сигурно са прави, защото ако човек се вгледа в имената им, веднага ще разбере, че засегнатите теми са далече от детския свят. В колекциите на Марина фигурират Невестата на Франкенщайн, голата бременна кукла, наречена Обществена собственост, Стокхолмски синдром, Лолита, Девственица, Некрофилия. Важно е да се знае, че всяка от куклите на Марина е в няколко варианта и пози и в различни одежди. И ако някой е готов да критикува авторката за натуралистичните й творения, добре е да се знае, че в колекцията й има и тема “Оцеляла”. Засегнат е изключително важен социален проблем - този със заболяването от рак на гърдата.

Марина отделя за изработката на всеки вид кукла около 500 часа, като за повечето разполага с различни тоалети. Ог всяка серия екземплярите по цял свят са не повече от 50, което съчетано с уникално високото качество вероятно обяснява високата цена на куклите на Бичкова. През 2006 година една от първите е продадена за 40 долара, но 3 години по-късно цената й вече е била 40 000. Специалистите отбелязват, че съотношението се запазва и ако всичко върви по план, нищо чудно през 2017 година Марина Бичкова да продава уникални кукли на цена до 1 милион долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл