Москов сезира прокуратурата за кампания срещу ваксините за деца

Имунизациите с по-високо съдържание на живак са поставяни у нас до 2008 г., разрешени са от СЗО

Родителите да се успокоят, апелира министърът

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще сезира прокуратурата срещу „инициатора на грозната лобистка кампания срещу ваксините за деца“.

От няколко дни в обществото се носи информацията, че дарени от Турция ваксини са опасни, тъй като съдържат живачна компонента над допустимите норми. „Това е атака, насочена не към министерството, а буквално срещу националната сигурност. Ако в следствие на такава грозна лобистка кампания у родителите последват съмнения дали да ваксинират децата си, резултатът може да е пагубен!“, предупреди д-р Москов. Той подчерта, че никога не е имало съмнения в безопасността на имунизационния календар.

През юли Турция ни дари ваксини, тъй като за пореден път на търга на МЗ не се явиха фирми за доставката на 4-, 5- и 6-валентните имунизации. „100 000 дози от турското дарение са абсолютно същите, които се поставят на българчетата от много време“, обясни пред „Труд“ Москов. Наред с тях южната съседка ни дава още 100 000, в които живачното съединение тиомерсал, непозволяващо развитие на бактерии във ваксината, е с малко по-високо ниво, отколкото в приетата от ЕС норма. „Но същата тази ваксина и с това съдържание на живак (а то и до днес е разрешено от Световната здравна организация), е поставяна в България до 2008 г. След това производителят спира да поддържа разрешението й за употреба у нас“, допълни пред „Труд“ д-р Бойко Петков, зам. здравен министър. Т.е. ако е имало някакъв проблем, отдавна е щял да се прояви.

Въпросните 100 000 дози с по-високо ниво на тиомерсал ще стоят като резерв и ще се използват само с разрешение на агенцията по лекарствата.

Пореден опит

Нов търг за доставка

МЗ за пореден път вчера обяви търг за доставката на 4-, 5- и 6-валетните ваксини за 3 години. „Да видим дали т.нар. социално отговорни компании, които знаят за проблема, ще се явят“, коментира д-р Бойко Пенков, зам. здравен министър. Ако поръчката пак се провали, министър Петър Москов е говорил с турския си колега за ново дарение от одобрените в ЕС ваксини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве