Поне 5 години се обвързваме с Полша за МиГ-29

България ще се обвърже с Полша за най-малко 5 години заради ремонта и модернизацията на изтребителите ни МиГ-29, научи “Труд” от МО.

Министърът на отбраната Николай Ненчев подписа вчера в Полша споразумение за логистична поддръжка. Първоначално това се отнася за 6 двигателя, като цената на един ще е 1,023 млн.евро. Общата стойност на споразумението е 6,138 млн. евро. Всички разходи по транспорта на двигателите се поемат от полската страна. Министерството на отбраната ще плаща за всеки двигател, след като той бъде върнат обратно. До 20 дни след подписване на споразумението Полша се ангажира да предостави временно два двигателя за самолети МиГ-29, които българските ВВС ще ползват 24 месеца или до изтичането на ресурса им от 200 часа. В същото време България ще изпрати в полски завод 6 двигателя. Дори и МО да сключи още утре договор за нов изтребител, ще минат най-малко 3 г. от доставката му, обучението на летателен състав и изграждане на инфраструктура.

Споразумението трябва да се ратифицира от НС. Сондаж на “Труд” установи, че гласуването ще е трудно. Зам.-председателят на комисията по отбрана Валентин Радев (ГЕРБ) обяви, че според него трябва да се мине директно към купуване на нов изтребител. Ангел Найденов (БСП) каза, че левицата е против този договор. На същата позиция са Патриотичният фронт, “Атака” и АБВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини