Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 24.02.2020

Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Ферма за зайци – новата мода сред младите фермери

Ферма за зайци – това е новата мода сред младите фермери, които искат лесно и с по-малко усилия да получат европейско финансиране за своето стопанство. Това разказа пред „Дарик“ зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

След като беше отворен приемът за проекти по мярката за млади фермери от новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони, масово се подавали проекти за отглеждане на зайци. Подобна схема за бързо източване на евросредства имаше и през миналия програмен период, но тогава на мода бяха калифорнийските червеи.

Свръх интерес показа мярката за подпомагане на младите фермери по Програмата за развитие на селските райони. Условията за кандидатстване са кандидатите за земеделски стопани да са на възраст до 40 години и да подготвят проект за развитие на определени стопански дейности. От земеделското министерство обаче засичат съмнително висок интерес към фермите за зайци.

„Всички проекти, които са готвени извън Националната служба за съвети в земеделието, няма как да не забележим, че отново се опитваме да правим леко залитане към определени инвестиции, които чрез минимални инвестиция на самия бенефициент, да доведат до получаване на това ниво, което да бъде допустимо за подпомагане. В случая говоря за проекти, свързани с отглеждането на зайци. Буди впечатление в мен, че миналата програма беше калифорнийският червей, това го прекратихме. Сега виждам, че започва един процес по явно търсене на определени вратички с отглеждането на зайци. Може би се дължи на това, че зайците нямат съответната идентификация. А може би хората си мислят, че те лесно могат да бъдат транспортирани от един обект на друг и заявявани многократно”, обясни зам.-министърът.

„Ние ще вземем необходимите мерки. Вече сме дискутирали с колегите от Фонд „Земеделие”, за да не допуснем такова изкривяване. Казвам го за информация на земеделските стопани, че не е добре да се подвеждат по съветите на знайни и незнайни консултанти, а на първо място трябва да гледат бизнес логиката на своята инвестиция”, уточни Грудев.

От земеделското министерство припомнят, че Националната служба за съвети в земеделието изготвя проекти на фермерите напълно безплатно. Освен това агроекспертите помагат на земеделските стопани и след одобрението на проекта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.