Русия и САЩ не се разбраха за Асад: Лавров и Кери хладни като Хрушчов и Кенеди

С непроменено противоположни позиции за политическото решаване на кризата в Сирия излязоха от срещата си във Виена руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Това бяха първите преговори между двете велики сили на толкова високо ниво, откакто Русия се намеси в сирийската война на 30 септември на страната на президента Башар ал Асад.

Напрежението между Лавров и Кери си пролича явно при хладното им ръкостискане преди разговора им в историческия виенски хотел „Империал“. Там през 1961 г. US президентът Джон Кенеди и съветският лидер Никита Хрушчов не можаха да разчупят ледовете заради Берлинската криза. Хрушчов тогава заплаши СССР сам да сключи мир с ГДР, което би изолирало Западен Берлин, а Кенеди заключи: „Изглежда тази зима ще е студена!“. В „Империал“ е била и щабквартирата на съветските окупационни войски в Австрия след края на Втората световна война.

„Имаме обща позиция и тя е да започне политически процес за решаване на кризата в Сирия“, заяви Лавров. И допълни: „Това предполага преговори между представители на правителството и пълния спектър на сирийската опозиция - вътрешна и зад граница.“ Пълно съгласие с това изразил сирийският президент Башар ал Асад пред Владимир Путин във вторник в Кремъл.

„Всички сме съгласни за политически процес“, потвърди Кери. Но отсече: „Само едно нещо пречи - човек на име Асад, Башар ал Асад!“

Кремъл отвърна на удара, изтъквайки, че не може да идентифицира т.нар. умерена опозиция в Сирия. САЩ и ЕС също се били затруднявали да посочат пред Москва някоя централна нетерористична сила, с която да може да се сътрудничи.

След разговор, продължил час и половина, към Кери и Лавров се присъединиха външните министри на Турция и на Саудитска Арабия - Ферудин Синирлиоглу и Адел ал Джубайр, само за да се договорят за скорошна нова среща. Иран не бе представен във Виена, както настояваше Москва, заради твърдо противопоставяне от Рияд.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия