Русия и САЩ не се разбраха за Асад: Лавров и Кери хладни като Хрушчов и Кенеди

С непроменено противоположни позиции за политическото решаване на кризата в Сирия излязоха от срещата си във Виена руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Това бяха първите преговори между двете велики сили на толкова високо ниво, откакто Русия се намеси в сирийската война на 30 септември на страната на президента Башар ал Асад.

Напрежението между Лавров и Кери си пролича явно при хладното им ръкостискане преди разговора им в историческия виенски хотел „Империал“. Там през 1961 г. US президентът Джон Кенеди и съветският лидер Никита Хрушчов не можаха да разчупят ледовете заради Берлинската криза. Хрушчов тогава заплаши СССР сам да сключи мир с ГДР, което би изолирало Западен Берлин, а Кенеди заключи: „Изглежда тази зима ще е студена!“. В „Империал“ е била и щабквартирата на съветските окупационни войски в Австрия след края на Втората световна война.

„Имаме обща позиция и тя е да започне политически процес за решаване на кризата в Сирия“, заяви Лавров. И допълни: „Това предполага преговори между представители на правителството и пълния спектър на сирийската опозиция - вътрешна и зад граница.“ Пълно съгласие с това изразил сирийският президент Башар ал Асад пред Владимир Путин във вторник в Кремъл.

„Всички сме съгласни за политически процес“, потвърди Кери. Но отсече: „Само едно нещо пречи - човек на име Асад, Башар ал Асад!“

Кремъл отвърна на удара, изтъквайки, че не може да идентифицира т.нар. умерена опозиция в Сирия. САЩ и ЕС също се били затруднявали да посочат пред Москва някоя централна нетерористична сила, с която да може да се сътрудничи.

След разговор, продължил час и половина, към Кери и Лавров се присъединиха външните министри на Турция и на Саудитска Арабия - Ферудин Синирлиоглу и Адел ал Джубайр, само за да се договорят за скорошна нова среща. Иран не бе представен във Виена, както настояваше Москва, заради твърдо противопоставяне от Рияд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия