Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

“Фейсбук” отчита значителен ръст в поставените под предупреждение или премахнати публикации с екстремистко съдържание

Движението в тунел “Ечемишка” на “Хемус” ще бъде двупосочно в тръбата за Варна днес

Комисия в американския Сенат одобри номинацията на Майк Помпео за държавен секретар

Страните от Г-7 може да въведат нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Донбас

Над 85 държави и организации ще участват във втората конференция “В подкрепа на бъдещето на Сирия” в Брюксел

МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента в Торонто

Макрон пристигна на тридневно посещение в САЩ

Шофьорът на вана, който уби 10 души в Торонто, е участвал в програма за хора със специални нужди

Бронзов паметник на крал Владислав Варненчик готов да тръгне за България

Само след броени месеци жителите на морската ни столица вече ще имат бронзов паметник на крал Владислав III Ягело (Варненчик), съобщиха от Българския културен институт във Варшава, цитирани от пресцентъра на културното министерство.

Гипсовият макет на паметника на полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) бе прекарал близо 40 години в ателието на изтъкнатия полски скулптор професор Мариан Конечни, който живее и твори в Краков. При гостуване по негова покана тази седмица, екипът на Българския културен институт с приятна изненада обаче завари в двора на ателието на твореца вече отлетия и от бронз Ягело. След изработването и на постамента на паметника, което ще е факт в съвсем близко време, професор Конечни смята да връчи официално на БКИ-Варшава своя ценен подарък, готов за транспортиране до България.

Идеята за реализиране на проекта бе възкресена през март т.г., на творческа вечер, която Българският културен институт във Варшава посвети на прочутия полски скулптор. С документални филми бяха показани десетките знакови творби на Мариан Конечни из цяла Полша и по света. Сред тях са паметниците на Грюнвалдската битка в Краков, на Героите на Варшава 1939 – 1945, известен и като Варшавската Нике, на Ян Матейко и на още много исторически фигури и събития. Акцент на вечерта в културния ни институт обаче стана съдбата на една от любимите “рожби” на големия скулптор – нестигналия все още до реализация проект за паметник на Владислав Варненчик, който да бъде издигнат на неговото лобно място. Както е известно, Владислав Ягело – крал на Полша и Унгария, е предвождал 20-хилядна армия в поход срещу османците, в защита на християнството, и е загинал на 10 ноември 1444-та година край Варна. Професор Конечни е убеден, че най-подходящото място за негов паметник е именно там. Въпреки многобройни старания и от българска, и от полска страна през изминалите близо 4 десетилетия, до изпълнението на проекта така и не се стигна – основно по финансови причини. С времето и самият творец се отказа от първоначалната си идея паметникът на младия крал да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова сега реши да го отлее в едни по-скромни, човешки размери, каквито са и актуалните тенденции в съвременната скулптура.

Видимо въодушевен от оказаната му наскоро голяма чест – награждаването с почетен диплом и отличието “Златен век”, които му бяха връчени лично от министъра на културата Вежди Рашидов на специална церемония във Варшава на 30 юни т.г., 85-годишният скулптор проф. Мариан Конечни изработи бронзова отливка на макета и изрази желанието си да дари на Българския културен институт – Варшава статуята на крал Владислав Варненчик.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.