Тийнейджър намушка връстник в Благоевград

Руски самолет, превозващ ЗРК „Панцир“, прелетя над България

Високо напрежение и драма на „Тича“, „Левски“ загуби нови точки

България предлага шест стратегически проекта за развитие на граничните региони

Япония съобщи за 14 нови случая на заразени с коронавирус

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в България в понеделник

Криминално проявен нападна лекар във Варна

Увеличават се делата за домашно насилие в Горнооряховския районен съд Над 285 000 лева са събрали държавните съдебни изпълнители през 2019 година

Джем Йълмаз е известен актьор и… женкар

Отвлечената 15-годишна избягала докато похитителят й говорел по телефона

Сиртуиновата диета, с която Адел отслабна с 46 кг Певицата приема по 1000 калории дневно

Четирима задържани за склоняване към проституция при спецакция в Пловдив

Венци Венц с ново гадже в Ница

Жертвите на коронавируса в Италия станаха две

Италианците купуват най-много нови мотоциклети в ЕС Търсенето на малки електрически скутери в Европа скача с 50%

Бронзов паметник на крал Владислав Варненчик готов да тръгне за България

Само след броени месеци жителите на морската ни столица вече ще имат бронзов паметник на крал Владислав III Ягело (Варненчик), съобщиха от Българския културен институт във Варшава, цитирани от пресцентъра на културното министерство.

Гипсовият макет на паметника на полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) бе прекарал близо 40 години в ателието на изтъкнатия полски скулптор професор Мариан Конечни, който живее и твори в Краков. При гостуване по негова покана тази седмица, екипът на Българския културен институт с приятна изненада обаче завари в двора на ателието на твореца вече отлетия и от бронз Ягело. След изработването и на постамента на паметника, което ще е факт в съвсем близко време, професор Конечни смята да връчи официално на БКИ-Варшава своя ценен подарък, готов за транспортиране до България.

Идеята за реализиране на проекта бе възкресена през март т.г., на творческа вечер, която Българският културен институт във Варшава посвети на прочутия полски скулптор. С документални филми бяха показани десетките знакови творби на Мариан Конечни из цяла Полша и по света. Сред тях са паметниците на Грюнвалдската битка в Краков, на Героите на Варшава 1939 – 1945, известен и като Варшавската Нике, на Ян Матейко и на още много исторически фигури и събития. Акцент на вечерта в културния ни институт обаче стана съдбата на една от любимите „рожби“ на големия скулптор – нестигналия все още до реализация проект за паметник на Владислав Варненчик, който да бъде издигнат на неговото лобно място. Както е известно, Владислав Ягело – крал на Полша и Унгария, е предвождал 20-хилядна армия в поход срещу османците, в защита на християнството, и е загинал на 10 ноември 1444-та година край Варна. Професор Конечни е убеден, че най-подходящото място за негов паметник е именно там. Въпреки многобройни старания и от българска, и от полска страна през изминалите близо 4 десетилетия, до изпълнението на проекта така и не се стигна – основно по финансови причини. С времето и самият творец се отказа от първоначалната си идея паметникът на младия крал да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова сега реши да го отлее в едни по-скромни, човешки размери, каквито са и актуалните тенденции в съвременната скулптура.

Видимо въодушевен от оказаната му наскоро голяма чест – награждаването с почетен диплом и отличието „Златен век“, които му бяха връчени лично от министъра на културата Вежди Рашидов на специална церемония във Варшава на 30 юни т.г., 85-годишният скулптор проф. Мариан Конечни изработи бронзова отливка на макета и изрази желанието си да дари на Българския културен институт – Варшава статуята на крал Владислав Варненчик.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.