Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

41 млрд. лева депозити на домакинствата

Въпреки рекордно ниските лихви българите продължават да трупат пари на влог, сочат данните на БНБ за септември, публикувани вчера. Депозитите на домакинствата в банките са достигнали 41,078 млрд. лв. към края на миналия месец, като само през септември българите са заделили нови 155 млн. лв.

През август ръстът на влоговете на населението беше близо два пъти по-малък – едва 87 млн. лв.

Депозитите на фирмите също се увеличават със 151 млн. лв. през септември. Така спестяванията на бизнеса вече достигат 16,849 млрд. лв. За сравнение през август фирмите прибавиха към спестяванията си нови 258 млн. лв., което означава, че при тях темпът се забавя.

Леко увеличение се отчита и при депозитите на финансовите предприятия, каквито са застрахователите и пенсионните дружества. Така общо привлечените средства в банковата система достигат 60,941 млрд. лв. към края на септември. Това е с 347 млн. лв. повече спрямо предходния месец.

От централната банка отчитат още, че лихвите по депозитите продължават да падат. Средната доходност по новите срочни влогове за домакинствата през август е била 1,47% за сметките в левове, а по тези в евро – 1,20 на сто. Година по-рано лихвите бяха двойно по-високи. Например по срочните депозити в левове доходността беше 2,72%, а в евро – 2,50%.

Средните лихви по новите влогове на фирмите вече са дори под 1%. За сметките им в левове средната доходност е 0,69%, а в евро – 0,78 на сто. През същия период на миналата година средната лихва за бизнеса в левове и евро е била съответно 1,59% и 1,19%.

Растат новите кредити

Със 198 млн. лв. се увеличават през септември новите кредити за фирми, по данни на БНБ. Преобладаващата част от сумата е под формата на овърдрафт. Общо заемите за бизнеса достигат 30,859 млрд. лв.

Леко увеличение има и при кредитите за домакинствата – с 34 млн. лв. до 18,33 млрд. лв. Положителната тенденция за намаляване на лошите и преструктурираните кредити в банковата система също се запазва. Към септември те са 9,014 млрд. лв., или 23,62% от всички заеми без овърдрафтите. За сравнение през август делът им бе 23,89%.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.