Вижте чудовищния ураган „Патрисия”, бушуващ в Мексико (Видео)

Губернаторите на мексиканските щати Колима, Халискои Наярит на крайбрежието на Тихия окена съобщиха, че чудовищният ураган „Патрисия” засега не е нанесъл щети на тези територии. Това заяви националният координатор на службата за гражданска отбрана на Мексико Луис Пуенте.

В същото време чиновникът призова населението да бъде нащрек, защото преминалата без особени последствия първа вълна на урагана може да бъде съпроводена с нови удари на стихията. „Патрисия” върлува из Мексико и продължава да е много опасен, следете информацията и препоръките на властите, написа Пуенте в Twitter.

Подобно предупреждение направи и вътрешният министър Мигел Осорио Чонг. „Рисковете от урагана „Патрисия” продължава да е висок, не трябва да отслабваме вниманието си, следете препоръките до второ предупреждение”, написа Чонг в Twitter.

В момента в териториите, връхлетени от „Патрисия”, са дислоцирани хиляди военни и полицаи, които трябва да оказват помощ на местните жители. Властите са евакуирали общо 15 000 туристи от опасните райони, из цялата страна тече събиране на предмети от първа необходимост и продоволствия за възможните пострадали от стихията.

Властите на Мексико обявиха в петък вечерта откриването на специален въздушен мост за евакуация на хората от зоните на преминаване на мощния ураган. „Министърът на комуникациите и транспорта Херардо Руис Еспарса и ръководителят на федералната полиция Енрике Галиндо обявиха създаването на въздушен мост, за да евакуират пострадалите от урагана „Патрисия”, съобщава профила на федералната полиция в Туитър.

В момента, в който стихията направи съприкосновение със сушата, диаметърът на „ядрото” бе десет километра, а ураганът достигна най-високата, пета степен. Към момента обаче за жертви и сериозни разрушения информация не се съобщава, каза националният координатор на службата за гражданска защита Луис Фелипе Пуенте.

В някои райони на щатите Колима, Мичоакан, Наярир и Халиско прогнозират, че ще се изсипят до 500 милиметра дъжд: това е нормата за половин година през идните 48 часа.

Мощният ураган „Патриция“ донесе силна буря на мексиканското крайбрежие, съобщава германският вестник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Силните ветрове оформиха вълни с височина от четири метра, които удариха западния бряг на латиноамериканската държава.
В пристанищния град Манзанило стихията е изкоренила дървета и билбордове.

Максималната скорост на вятъра в пределите на урагана достига 270-297 километра в час. Снимка от космоса на най-големия ураган в историята на планетата качи в своя профил в Инстаграм американският астронавт Скот Кели.

С подкрепата на федералното правителство властите в мексиканския щат Халиско са евакуирали успешно 28 хил. туристи от Пуерто Валярта, предава ТАСС, позовавайки се на министъра на туризма в региона Енрике Рамос. „Голяма част от туристите са преместени в убежища, а около 1,2 хил. души са превозени в Гвадалахара“, заяви Рамос, който допълни, че около седем хиляди от тях са били чуждестранни граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят