20 нови предмета в българските училища

3-годишно дете е прието в болница с наранявания и опасност за живота Разследват причините, довели до тежкото му състояние

Шефът на АПИ: 151 км около София ще са без винетка Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно, каза Георги Терзийски

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха дрогиран руснак зад волана

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Очаква се повишение на нивата в средните и долните части на реките

Днес ще се повишават нивата в средните и долните части на реките, съобщиха от Министерство на околната среда и водите(МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН), цитирани от „Фокус“, днес до обяд все още ще има превалявания в крайните югоизточни райони. Сумарните количества за периода ще са от 5-15 л/кв.м. В неделя и понеделник няма да вали.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 22 до 8 ч. на 23 октомври) нивата на реките в цялата страна са се повишили. По-значителни повишения са регистрирани на река Осъм с до + 65 см, Искър с до + 54 см, Вит с до + 60 см, Росица с до + 58 см. (Дунавски басейн), във водосбора на Марица с до + 68 см, на Тунджа с до + 42 см, на Арда с до + 56 см (Източнобеломорски басейн), на Места с до + 112 см и на Струма с до + 42 см. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от – 33 см до + 65см

Черноморски басейн: повишения с до + 24 см

Източнобеломорски басейн: изменения от – 22 см до + 65см

Западнобеломорски басейн: нивата са се повишили с до + 112см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес се очаква повишенията на водните нива в басейна да продължат в резултат на прогнозираните валежи и оттичането на реките. По-значителни се очаква да са те по реките западно от река Огоста – горното и средното течение, Искър – средното и долното течение, Вит – по целия водосбор, Осъм – целия водосбор, Янтра – целия водосбор, Русенски Лом – целия водосбор и по Добруджанските реки. На 25 и 26.10, в резултат на оттичане на реките, се очакват повишения или задържане на водните нива в долните им течения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 24, 25 и 26.10 ще са около и над средната многогодишна стойност. По-значително покачване на водните нива ще има в средното и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на Янтра прогнозира, че на 24, 25 и 26.10 водните количества ще са около и над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 24, 25, 26 и 27.10 водното количество ще бъде около и над средно многогодишната стойност. Днес се очакват повишения на нивата, като по-значителни ще бъдат в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн – в резултат на прогнозирани валежи и оттичането на реките днес се очакват повишения на водните нива на реките Камчия, Провадийска, Факийска, Средецка, Ропотамо, Дяволска, Караагач, Велека и Резовска. На 25 и 26.10, в резултат на оттичане на реките, се очакват повишения или задържане на водните нива в долните им течения.

Източнобеломорски басейн – днес се очакват значителни повишения на водните нива на р. Тунджа – горното и средното течение, Марица – по целия водосбор, както и на притока й р. Сазлийка, Арда – целия водосбор, както и на по-големите й притоци Върбица и Крумовица, Бяла – целия водосбор. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес и утре са възможни значителни повишения по целия водосбор на Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.