Диляна Попова: С Асен сме заедно

За две години санираха или довършват работата по 49 блока в Сливен

3 години затвор за мъж, наръгал съквартирант в корема

Шефът на АПИ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Нов данък „нощувка“ за стаите за гости

40 минути след нагъл грабеж над младежи полицията задържа извършителя

Фандъкова за тол системата: От месеци водим тежки преговори с АПИ, хората няма да плащат

Стотици отдадоха почит на Апостола в Шумен

Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов: Над 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

Слави Трифонов: Дистанцията между политическата класа и избирателите се е задълбочила до нетърпимост

Антики в кашони и амбалажна хартия откриха в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

Кобрата: Ще изляза на българска песен срещу Джошуа

Мартеници – късмети, изскачат от орехи

Експерти на ООН критикуват използването на сила срещу мигрантските лодки

Двама експерти на ООН по човешките права на мигрантите предупредиха, че силата няма да спре миграционната криза в Европа, нито ще възпре трафикантите на хора, съобщи Асошиейтед прес.

Франсоа Крепо, специален следовател за правата на мигрантите, и Франсиско Карион, председател на Комитета на ООН за опазване правата на работниците мигранти, разкритикуваха Съвета за сигурност за приетата резолюция, даваща право на ЕС да използва сила срещу плавателни съдове, за които подозира, че превозват нелегални имигранти.

Крепо заяви, че единственият начин да се отърве светът от трафикантите на хора е да се предостави възможност за свободно движение на бежанци и мигранти. „Опитвайки се да контролират границите, държавите губят контрол над тях, защото нямат представа кой влиза, тъй като трафикантите контролират пазара“, посочи той на пресконференция.

Според експерта на ООН Европа трябва да направи за сирийците, еритрейците и вероятно афганистанските бежанци същото, което САЩ и други страни направиха преди близо 40 години за бежанците от Виетнам и Индокитай: да приеме мащабни програми за разселването им от транзитните страни през следващите години.

„Нека не се заблуждаваме, каза Крепо, който е професор по право в университета МакДжил в Монреал. „Европа и останалата част от света са изправени пред масова миграционна вълна не през тази година, не и през следващата, а за десетилетие или дори десетилетия наред.“ Той заяви, че два милиона бежанци от Близкия изток трябва да бъдат заселени в Европа през следващите пет години, което означава по 400 хиляди на година, като те трябва да бъдат настанени в 28-те страни от ЕС и други държави.

„Напълно управляемо е. Правили сме го в миналото. Можем да го направим и сега. Понастоящем сме по-богати, отколкото преди 40 години“, добави експертът.

Мигрантите, които не могат да изхранват семействата си в родните си страни, ще продължат да идват в Европа, тъй като за тях има нископлатена работа на черния пазар. Работодателите търсят евтина работна ръка, въпреки че политиците искат да затворят границите. Драстичните мерки срещу мигрантите само подпомагат безскрупулните работодатели и контрабандистите, захранващи сивия пазар. Това, което трябва да се направи, е да се ограничат нелегалните пазари, заяви Крепо. Тогава правителствата може да отворят границите и да предлагат визи за онези, които искат да си намерят работа, както стана през 50-те и 60-те години, когато милиони африканци и турци влязоха в Европа. „Тогава никой не загина. Нямаше трафиканти. Защо? Защото те можеха да дойдат с визи и разрешителни за работа“, напомни експертът.

Карион каза, че едва 48 страни, всички развиващи се, са ратифицирали конвенцията за защита на човешките права на мигрантите. Той призова европейските и останалите страни, към които са се насочили мигранти, да станат част от конвенцията.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.