Засекретиха купуване на гласове в Търговище, за да не пречели на изборите - вижте как разпределяли парите

Прокуратурата и полицията в Търговище засекретиха две досъдебни производства за купуване на гласове. Търговията е засечена в четъртък-петък, гласи неофициалната информация.

Окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров потвърди, че има два такива случая, по които се работи, но отказа да говори за тях. Имали инструкция информация да се подава само от Върховна прокуратура, а в деня на вота такива данни можело да повлияят на изборния процес, аргументира отказа той. Сяров заяви, че към момента няма арестувани.

Според мълвата в областния град става дума за заловени т.нар. "стотници", които получават крупна сума и я разпределят на "десятници", които пък пряко купуват гласове. Единият случай бил в търговищкото село Голямо ново, когато в момент на разпределяне на пари били хванати 5 мъже. Според неофициални източници те били задържани от цивилни полицаи заедно с пачките. Говори се, че в единия имало над 5000 лв. Другият случай бил в Омуртаг, където дори имало бързо производство. И в двата случая търговците носели определена брошура, за да инструктират наемниците по веригата. Мълвата свързва случаите с две партии.

"Схемата е следната: дават на стотника 10 000 лв. Той задържа за себе си по 30 лв. за всеки глас. Предава на десятника по 70 лв. за човек. Той от своя страна също си прибира процент и до избирателя стигат между 30 и 50 лв., за да го убедят да гласува за определена партия", разказаха запознати от Търговище.

"Парите раздадоха още през седмицата. Това ще са най-скъпите избори досега. Минималната цена вече е 40 лв., но масово се купуват гласове и за по 80 лв., според разчета, който е даден за осигуряване на гласове за различните избори за кметове и съветници", допълниха други източници.

От прокуратурата обещаха да дадат информация по слуховете след изборния ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини