14 жалби разгледа ОИК във Велико Търново

В ОИК във Велико Търново рез изборния ден са подадени 14 жалби. По девет от тях има произнесени решения. Един от сигналите е обжалван пред ЦИК. Става дума за жалба в деня за размисъл, свързана с автомобил, който се движел с агитационни материали. Тъй като ОИК е оставил без уважение сигнала, лицето е потърсило съдействие от ЦИК.

Голяма част от останалите жалби са свързани с нерегламентирана агитация край изборни помещения. Една от претенциите е частично основателна,. Това съобщи председателката на ОИК в болярския град Десислава Йонкова.

В близост до секция във великотърновското село Велчево е имало разлепени агитационни материали, които след препоръка са били отстранени. Внесена е и жалба, че на гласоподаватели се раздават повредени бюлетини. След проверка е открита само една такава бюлетина, която е била унищожена.

Жалба на партия твърди, че в секция във великотърновското село Ресен имало видимо струпване на компактно ромско население. Проверка на комисията не е установила подобно сборище. Внесена е и жалба, че една от секциите, която е с 9-членна, днес работи само с осем души. Според Десислава Йонкова секционната комисия има нужния кворум и това не води до нелегитимност на нейните действия.

Друга партия се жалвала, че членове на цяла секция в село Големаните са получили пари от общинската администрация. Десислава Йонкова посочи, че това са полагаемите плащания, които получават всички членове на СИК срещу съответния платежен документ. Има и жалба от гражданин, който твърдял, че отишъл да гласува в секция във Велико Търново, но му дали и бюлетина за референдума, която той е пуснал с “нежелание”. През целия ден не са постъпвали по-сериозни сигнали за изборни нарушения, посочи Йонкова

37,89% бе избирателната активност за местния вот към 17 часа в община Велико Търново. За органи на местната власт са пуснали бюлетина 27 517 души от имащите право на глас 72 622 избиратели. Активността за националния референдум бе по-ниска – 32,52%. „Това означава, че на въпроса на допитването са отговорили 24 586 великотърновци от имащите право на вот 75 611 души”, уточниха от ОИК в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини