Филмът „Съдилището” с Гран при в Индианаполис

Най-новият филм на Стефан Командарев “Съдилището” спечели Голямата награда на международния кинофестивал Heartland Film Festival, който се провежда ежегодно в Индианаполис, САЩ. Това се случва броени дни преди началото на кампанията в Лос Анджелис, свързана с българската кандидатура за “Оскар”-ова номинация за най-добра неанглоезична лента.

17 000 заглавия са кандидатствали за участие в тазгодишния кинофорум в Индианополис. Номинирани са едва пет, които се представят лично от режисьорите. Журито избира “Съдилището”, а призът е подплатен с 45 000 долара.

“С паричната награда ще си помогнем много в САЩ, защото ще можем да си позволим повече прожекции в Ел Ей и по-голяма реклама”, твърди режисьорът продуцент Командарев. На фестивала в Индианаполис са присъствали доста членове на Американската киноакадемия, които лично са поздравили българина и са казали, че ще гласуват “Съдилището” да получи номинация за “Оскар”. Филмът ще трябва да се пребори с конкуренти от 85 страни.

Тези дни изпълнителят на главната роля във филма - Актьорът Асен Блатечки, също заминава за САЩ, където започва рекламният поход за българския филм. Мнозина смятат, че неговата кандидатура за номинация за "Оскар" има два сериозни коза - от една страна, Стефан Командарев е вече познато име в Холивуд с предишния си филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който беше на крачка от подобен успех; от друга, темата на "Съдилището" - за нелегалния трафик на хора, в момента е изключително актуална.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура