Вот 2015 - дежа вю: ГЕРБ пак би БСП, проби в Хасково и Шумен (обзор)

Йорданка Фандъкова взе София от раз, десните станаха втора сила

Цветан Цветанов: Реформаторите да се извинят за нападките

Местният вот показа, че подкрепата на гласоподавателите за партиите не се е променила след парламентарния вот през 2014 г. Това сочат предварителните данни от гласувалите за общинските листи в цялата страна. ГЕРБ остава първа сила с около 34% в национален мащаб. Въпреки отстъпленията на места БСП не сдаде второто място на ДПС, каквито прогнози имаше, и според екзит половете отчита около 17%. Партията на Лютви Местан е трета с 13%, следвана от Реформаторския блок с около 10%. Това повтаря разпределението на силите в парламента.

Въпреки това не липсваха изненади. В червената крепост Шумен кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов стана първи и отива на балотаж срещу Иван Иванов от БСП (с почти двойно по-нисък резултат). В Хасково е на път да свърши 16-годишната хегемония на Георги Иванов. Добри Беливанов от ГЕРБ снощи бе на косъм да вземе кметския кабинет от раз с около 49%. В най-лошия случай отива на балотаж срещу Иванов (30%). На видинчани явно са им омръзнали всички партии - там най-голяма подкрепа събра независимата бизнесдама Росица Кирова (28%).

В столицата интригата ще бъде за общинския съвет. БСП, която на местния вот през 2011 г. бе втора с 22,4%, сега събира едва 10,1%. За сметка на това расте резултатът на реформаторите - от 10,8% през 2011 г. на 17,5% сега. ГЕРБ запазва същата лидерска позиция и има шанс да вземе мнозинство. Йорданка Фандъкова бе преизбрана с около 60% - със 7 пункта повече от 2011 г., когато събра 53,3%.

И БСП, и ГЕРБ се отказаха от пресконференции след обявяването на първите резултати. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към Реформаторския блок и поиска „да излязат и да се извинят за нападките към Йорданка Фандъкова, Иван Портних и Камбитов“.

По-късно от Брюксел с коментар се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който за разлика от Цветанов, поздрави РБ, ПФ и АБВ за резултата. И добави: “Считам, че може да продължим да управляваме стабилно. По-добро не може да се сътвори в момента.”

Нарежението между коалиционните партньори в кабинета тепърва ще расте. В Плевен и Монтана ГЕРБ и РБ излизат в инфарктни балотажи. В Плевен Георг Спартански (РБ) и Димитър Стойков (ГЕРБ) изкараха по 35%. В Монтана резултатът е същият - между Златко Живков (РБ) и Дилян Димитров (ГЕРБ). Двете партии ще кръстосат шпаги и в Хасково, където Георги Иванов е подкрепен от реформаторите.

София

Фандъкова

с трети

мандат

Досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ спечели трети мандат. Прогнозният й резултат е 59,9%. Втори е кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков с 9,5%, а трети - Михаил Мирчев от БСП със 7,8 %, следван от Георги Кадиев от коалиция “Сердика” със 7 на сто от гласовете.

На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. Фандъкова бе избрана за народен представител от ГЕРБ. През септември 2009 г. тя спечели София с 67% на частичните избори, след като Бойко Борисов стана премиер. Вторият и мандат бе спечелен през 2011 г.

Варна

Портних спечели отново

Иван Портних (ГЕРБ) спечели Варна с 54%. Той е роден на 18 ноември 1976 г. в София. Завършил е магистърска степен по международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. Има магистърска степен по бизнес администрация и от Франкофонския институт за администрация и управление и Университета в Нант, Франция. Специализирал е хотелски мениджмънт в Университета “Корнел” в САЩ. Без конкуренция ГЕРБ печели още 11 населени места във Варненска област.

Бургас

Димитър Николов с рекорд - 83%

Кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) взе пореден трети мандат с абсолютен рекорд - около 83% от вота, показват предварителните данни от изборите. Още преди вота беше ясно, че Николов няма никаква конкуренция за поста. Подкрепен е и от десните партии в града.

Кметът управлява Бургас от 2007 г., когато печели на втори тур. През 2011 г. взима мандата си от раз, както и сега.

48-годишният Николов започва политическата си кариера в СДС, след това минава в ГЕРБ - сега е зам.-председател. Той е финансист, женен, с три деца.

Стара Загора

Втори мандат за 34-годишния кмет

Едва на 34 години, кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ) отново взе поста категорично още на първия тур. За градоначалника по предварителни данни от екзит пол са гласували около 75% от избирателите, което го нарежда сред най-убедително представилите се кандидати в цялата страна. Втори е Стефан Шишков от БСП с около 11%.

През 2011 г. Тодоров отново стана кмет от раз, но с 67% подкрепа.

Тодоров беше депутат и шеф на външната комисия, преди да се кандидатира в Стара Загора преди 4 г.

Велико търново

Даниел Панов с втори мандат

Досегашният кмет Даниел Панов (ГЕРБ) спечели втори мандат във Велико Търново от първия тур. Според екзит пол за него са гласували 52%. Втори е Валентин Ламбев от БСП с 13%, а трети - бившият ректор на университета в града Пламен Легкоступ (8%), издигнат от коалиция около ВМРО.

Панов е роден на 4 октомври 1967 година във Велико Търново. Служил е като офицер в Българската армия от 1989 до 2002 г. След това е управител на общинското дружество „Царевград Търнов”. Първия си мандат печели през октомври 2011 г.

Кърджали

Крепостта на ДПС - непревземаема

Кмет на Кърджали от първия тур отново ще бъде Хасан Азис от ДПС.

Това показват предварителните резултати от вота в града. 46-годишният Азис е градоначалник от 2003 г., когато за първи път печели изборите в града. Той е и общински лидер на ДПС.

„Правилото, което съм си наложил, е, че искам първо да си преброим бюлетините и тогава да обявим кой е спечелил”, каза той след края на изборния ден вчера.

Азис е инженер по образование, завършил е УАСГ в София. Женен е, има дъщеря - Есин.

Благоевград

Този път без балотаж

за Камбитов

Кметът на Благоевград от ГЕРБ и бивш депутат Атанас Камбитов този път си взе мандата от първия тур. Докторът е събрал 56% от гласовете на съгражданите си. Втори след него е кандидатът на БСП Милан Богдански с едва 11% подкрепа.

Камбитов стана градоначалник през 2011 г., като на втория тур победи отново човек от левицата - Емил Костадинов.

Кметът бе активен покрай протестите в защита на туристическите проекти в Благоевградско - например в подкрепа на изграждането на втори лифт в Банско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини