Стотици ранени и десетки загинали при силния трус в Афганистан

Силното земетресение, което разтресе афганистанския регион Хиндукуш, беше усетено в голяма част от Южна Азия, ранявайки над 100 души в съседен Пакистан, съобщи АФП.

Трусът с магнитуд 7,6 по Рихтер е продължил повече от минута, разклащайки сгради в Кабул, Делхи и Исламабад, причинявайки паника сред населението им.

Най-малко 130 души са загинали в Пакистан. Сред загиналите има и деца. Над 100 души са били ранени в пакистанския град Пешавар.

„Много други ранени продължават да пристигат в болницата. Много все още са под развалините“, съобщава коментира д-р Мохамед Садик. 29 души са загинали. Сред загиналите има и деца.

Най-малко 12 момичета са станали жертви на паническо бягство в тяхното училище в северната афганистанска провинция Тахар.

„Учениците тичали да избягат от сградата на училището в град Талукан, предизвиквайки паническо бягство. Дванадесет ученици, всичките непълнолетни, са загинали, други 365 са ранени“, каза директорът на образователната администрация Инаят Навид.

Два вторични труса са последвали мощното земетресение.
Първият от тях със сила 4,8 магнитуда е регистриран на около 48 км източно от Фархар, а вторият – на 45 км.

Индия е готова да помогне в случай на нужда на пострадалите от земетресението в Афганистан и Пакистан, каза премиерът на страната Нарендра Моди, цитиран от РИА Новости.

„Чух за силното земетресение с района на Афганистан и Пакистан, трусовете от което бяха усетени и в част от Индия. Дал съм нареждане спешно да се направи оценка на ситуацията и сме готови да окажем помощ в случай на нужда, включително на Пакистан и Афганистан“, съобщава премиерът в „Туитър“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят