Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Днес е Месни Заговезни – първият празник от Великденския цикъл

Зодиите в секса

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Този мръсен, мръсен граничен бизнес

Западна Европа плаща на Балканите да бъдат буферна зона, за да не стане тя такава

На 25 октомври в Брюксел се събраха лидерите на страните от Балканите и Европейския съюз и одобриха план за овладяването на миграционния наплив през Балканския полуостров. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че за получаване на убежище в ЕС всички мигранти трябва да преминат „поголовна регистрация“, като за целта ще бъдат създадени регистрационни центрове.

Срещата в Брюксел в неделя между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и (за да перифразирам колегата завършен шовинист от Би Би Си) „десет европейски и три не-европейски държави” от Балканите, Централна и Източна Европа, премина противно на гръмовните изказвания на премиера Борисов преди нея, как „няма да се превръщаме в буферна зона на ЕС”. Резултатът беше прост и ясен: Балканите получиха за пореден път признанието, че и исторически, и географски винаги ще са буферът на Европа и въпреки помпозните предизборни изказвания на лидерите им, няма смисъл страните от региона да се дърпат от тази си роля. А да приемат европейската помощ, която „щедро” западните части на Европа дават, за да не се превръщат самите те в бежански центрове.

Разбира се, обещаха ни пари. На всички! Най-много за Гърция, разбира се, закъдето тръгва операция „Море на Посейдон” и егейските води стават първи фронт срещу „инвазията”. Ние, сърбите, македонците, Словения, Хърватия и всеки, който може с „камъни и дърве” да спре нашествието, получаваме също по нещо. Македония не споменавам случайно, защото по плановете на г-н Юнкер и стратезите от ЕК, югозападните ни съседи ще са основната „чакалня” за бежанци. Специални средства се отделят за укрепване на македонско-гръцката и (понеже знаем вече къде е проблемът) македонско-албанската граница. От българска гледна точка „едни пари” ще се отделят за подсилване на операциите на европейската гранична агенция „Фронтекс” на браздата между България и Турция. Не се посочва конкретно как и за какво, но обещанието е налице. Европол и Интерпол стават паралелни полицейски служби на територията на засегнатите от споразумението държави, в качеството си на агенции за контакт и обмен на данни. Ура!

Има май една уловка в цялата история, защото Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще са основни кредитори на схемите за контрол и настаняване на бежанците. „Кредитори” в случая ще отговаря на основния си смисъл. Защото по какви методи и схеми двете банки ще финансират одобрените усилия не се разбира, засега. Но има ли банки в цялата история, значи някой ще плаща. Значи, говорим за бизнес. За граничен бизнес. Този мръсен, мръсен граничен бизнес.

Нека не се залъгваме. Най-сериозната криза, която България преживя след падането на комунизма, беше разпадането на Югославия и най-вече съпътствалото я осемгодишно югоембарго (1991-1999 г.). Тогава международните обстоятелства, случващи се директно на границите ни, създадоха условията за процъфтяване на организираните престъпни групи, които се финансираха от рекет, трафик и контрабанда на всичко и всеки, с уверен чадър на полицейския апарат и служби. Този мрачен период от историята на Балканите създаде основанията „мафия” и „държава” да се превърнат в синоними в повечето страни от региона, а всяка надежда нашата държава да функционира в интерес на гражданите си практически загина безвъзвратно.

Актуалната международна ситуация създава отново предпоставки за подобна схема. С озверелия от немотия народ и полицейската партия начело на държавата, в комбинация с неминуемото разтягане във времето на бежанската криза, сами разбирате какво намеквам!

Практически всеки един ден, в който МВР не се хвали с арестувани каналджии, е пореден ден, в който някъде някои служители на системата прикриват престъпни канали покрай югоизточната или западната граница. И ако не се захванем сериозно с въпроса, ще плачем с горчиви сълзи!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.