Радев изпрати съболезнования до президента на Ирак за жертвите от потъналия ферибот

Оставиха в ареста двамата мъже, гаврили се и убили 53-годишна жена в Харманли

Калоян Паргов: От ЦГМ да кажат реалната причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт

Лавров: Западът прикрива престъпленията на НАТО в бивша Югославия

Осъдиха двамата мъже, които се стреляха в Кюстендил миналия юни

Почина народната певица Стефка Кушлева

Кметът на Пазарджик ще се бори за четвърти мандат като независим

Диане Крюгер за най-тежката година в живота й

Свещеник е бил намушкан с нож по време на литургия в Монреал

Моторист и спътницата му са в болница, след като се удариха в скала край Асеновград

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора на линейка, спипан да кара пиян в пловдивската „Шекер махала“

Направиха първа копка на мащабен спортен комплекс за 24 милиона лева край Разлог

Отпуснаха над 3 млн. лева на община Свищов за закриване на депо за отпадъци

Министър Порожанов: 35% обработваемите площи ще бъдат защитени от градушки през тази година

Камион се преобърна и разпиля скрап край Бобошево

Ралица събужда звяра в коли и мотори

Зограф с аерограф – така можем да наречем талантливата млада художничка Ралица Христова. За тези, които се чудят – аерографът е съвременен уред за нанасяне на бои под формата на аерозол – смесени с въздушна струя под налягане. С тази техника се правят невероятни рисунки върху метал, дърво,текстил и всякакви други повърхности.

Веднага след Художествената академия Ралица се захваща здраво за работа в тази интересна област. С много хъс успява да създаде цял аерографски екип, с който привлича много клиенти и си създава име в бранша.

В момента Ралица подготвя в столицата аерографска изложба, която ще се открие на 1 ноември. Една от спецификите на такава изложба е, че експонатите предварително са „закупени”, те са поръчани и платени от клиентите, които ги отстъпват временно за експозицията. Друга специфика на подобна изложба е това, че много от рисунките не могат да бъдат представени по чисто обективни причини. Ралица и нейният екип са реализирали стенописи, които няма как да бъдат показани. През лятото на 2014 година е нарисувана и яхта, която също трудно може да бъде представена. Някои от автомобилите – произведения на изкуството, вече не са в страната.

Все пак зрителите ще могат да видят едни от най-успешните рисунки. Цялостно нарисуван ловен джип с ловни сцени е една от основните атракции, цялостно изрисувана миникола ще бъде атракция за децата, няколко от най-красивите изрисувани мотори ще присъстват заедно със своите собственици, чиито кожени дрехи и ботуши също са рисувани от художничката.

Ще бъде представен и изрисуваният летателен шлем на един от действащите български летци на изтребители. С интерес се очаква и пристигането на коженото яке, на което е нарисуван фронтменът на култувата рок група WASP. Когато собственикът на якето се е появил на концерт на групата и Блеки видял якето, бил буквално смаян. Ще бъде представен и действащ модел TIR, върху който са изрисувани лицата на легендарните AC/ DC.

„Много често най-добрите идеи идват от самите клиенти, споделя художничката. Веднъж при мен дойде жена, която много искаше да изненада приятно съпруга си, който имаше петдесетгодишен юбилей. След като по умувахме заедно, тя ми даде снимка на съпруга си, от която го нарисувах с неговата любима лула и го размножих на около 20 броя тениски. После научих, че ефектът бил впечатляващ. За мен най-голямото удоволствие е да видя клиента си доволен. Парите, които хората заплащат за моята работа, винаги са на второ място. Моето изкуство е достъпно за всеки човек.“

Извън аерографията Ралица работи в киното и телевизията. Художник е на българския игрален филм „Завръщане” от 2008 година, както и на две телевизионни продукции на БНТ.

Това не означава, че е загърбила чистото зографство – продължава неуморно да рисува картини и подготвя първа самостоятелна изложба през 2016 година.

ВИЗИТКА

Ралица Христова е родена през 1983 година в град София. Учи в Средното художествено училище за приложни изкуства, завършва Националната художествена академия през 2007 година. Семейна с едно дете.

Изложбата на Ралица ще бъде открита в 12 часа на 1 ноември, неделя, пред църквата „Свети Николай Софийски“ до кръстовището на улиците „Пиротска” и ”Опълченска”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.