На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Етнически турчин си сменя 3 пъти имената в Русе

Въпреки отказа на община Русе, Районният съд допусна поредната смяна на имената на етнически турчин по Закона за гражданската регистрация. И.А.А. вече ще се нарича Т.Ш.Ю., съобщиха от съдебната палата в крайдунавския град. Препис от решението, което може да се обжалва пред окръжния съд, е изпратен на местната администрация за промяна в акта за раждане и в регистрите за населението.

Магистратите допускат новото преименуване, защото има „важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация“.

От общината настояват молбата на И.А.А. да се остави без уважение, защото той нееднократно е променял имената си от турски на български език и обратно. След преименуването му през 1985 г. той възстановява турските си имена 10 г. по-късно, а през 2000 г. си връща българските. Поредната смяна ще затрудни „идентификацията и легитимацията му в обществото и е в разрез с принципа за стабилност на носените имена“, се посочва в кметската заповед. Районната прокуратура не се произнася по молбата.

И.А.А. е вписан в акта му за раждане и документите за самоличност с българските си имена, но неговите близки, приятели и колеги продължават да го знаят с турските му имена Т.Ш. Ю. Той обяснява, че различието затруднява общуването и представянето му в обществото. Роденото му дете преди 5 г. е с турски имена и го нарича Т.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.