Диляна Попова: С Асен сме заедно

За две години санираха или довършват работата по 49 блока в Сливен

3 години затвор за мъж, наръгал съквартирант в корема

Шефът на АПИ Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево

Втори фалстарт на дело за удавено в басейн момиче

Нов данък „нощувка“ за стаите за гости

40 минути след нагъл грабеж над младежи полицията задържа извършителя

Фандъкова за тол системата: От месеци водим тежки преговори с АПИ, хората няма да плащат

Стотици отдадоха почит на Апостола в Шумен

Съд спря строителството на висока сграда на метри от варненския плаж

Зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов: Над 25% от заетите в област Велико Търново работят в сферата на земеделието Пред над 200 стопани от региона експерти разясниха бъдещето на Общата селскостопанска политика

Слави Трифонов: Дистанцията между политическата класа и избирателите се е задълбочила до нетърпимост

Антики в кашони и амбалажна хартия откриха в офис на Васил Божков (СНИМКИ)

Кобрата: Ще изляза на българска песен срещу Джошуа

Мартеници – късмети, изскачат от орехи

Етнически турчин си сменя 3 пъти имената в Русе

Въпреки отказа на община Русе, Районният съд допусна поредната смяна на имената на етнически турчин по Закона за гражданската регистрация. И.А.А. вече ще се нарича Т.Ш.Ю., съобщиха от съдебната палата в крайдунавския град. Препис от решението, което може да се обжалва пред окръжния съд, е изпратен на местната администрация за промяна в акта за раждане и в регистрите за населението.

Магистратите допускат новото преименуване, защото има „важни обстоятелства по смисъла на чл.19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация“.

От общината настояват молбата на И.А.А. да се остави без уважение, защото той нееднократно е променял имената си от турски на български език и обратно. След преименуването му през 1985 г. той възстановява турските си имена 10 г. по-късно, а през 2000 г. си връща българските. Поредната смяна ще затрудни „идентификацията и легитимацията му в обществото и е в разрез с принципа за стабилност на носените имена“, се посочва в кметската заповед. Районната прокуратура не се произнася по молбата.

И.А.А. е вписан в акта му за раждане и документите за самоличност с българските си имена, но неговите близки, приятели и колеги продължават да го знаят с турските му имена Т.Ш. Ю. Той обяснява, че различието затруднява общуването и представянето му в обществото. Роденото му дете преди 5 г. е с турски имена и го нарича Т.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.