На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Лихвите по кредити и депозити с лек ръст

Лихвите по някои кредити и депозити леко са се повишили през септември в сравнение с предходния месец, според данните на БНБ.

При продуктите за домакинствата най-съществени са промените при новите жилищни кредити. Например средната лихва по ипотеките в левове е нараснала с 0,11 пр.п. (процентни пункта) през септември до 5,72%. При новите жилищни заеми в евро ръстът е 0,13 пр.п. до 5,84%. В същото време БНБ отчита символично понижение на лихвените нива по старите жилищни кредити.

Средната лихва по новите потребителски кредити на месечна база също отчита ръст. Миналия месец тя се е повишила с 0,05 пр.п. до 7,12 на сто. Условията по новите потребителски заеми в левове обаче се подобряват. При тях средната лихва се е понижила от 10,87% през август до 10,72 на сто миналия месец. Измененията на месечна база при лихвите по старите потребителски кредити са несъществени.

Въпреки промените през септември лихвените нива по кредитите за домакинствата остават на доста по-ниски нива в сравнение със същия период на миналата година. Например тези по новите ипотечни заеми сега са по-ниски с около 1 пр.п.
През миналия месец има и леко повишение на лихвите по новите депозити за домакинствата. По срочните влогове в левове и в евро увеличението е с 0,04 пр.п. съответно до 1,51% в родната валута и 1,24% в евро.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.