„Левски“ затъва финансово

Пет неща, които Първа лига да взаимства от Мондиала

На 20 юли 2018 да почерпят

Автоиндустрията в САЩ призова Тръмп да не налага мита върху вноса на коли

Муслин и Янкович отпадат като вариант за „Левски“

1700 незаети места останаха в софийските гимназии

Новият британски министър за Брекзит иска по-интензивни преговори с ЕС

Творчески терминал „България – Израел” Този нов културен формат е продължение на фестивала „Българска душа на Святата земя”

Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Погазват се правата на психично болните

Учени регистрираха нова сеизмична активност край вулкана Етна

Сменяме валидните винетки с електронни Общините искат 20% от таксите

Борисов пред „Известия“: Влизането на Турция в ЕС в момента е невъзможно

Нараства броят на заразените със Западнонилски вирус в Гърция

Избили на сляпо животните в Странджа Не е установен дори щамът на болестта

Лихвите по кредити и депозити с лек ръст

Лихвите по някои кредити и депозити леко са се повишили през септември в сравнение с предходния месец, според данните на БНБ.

При продуктите за домакинствата най-съществени са промените при новите жилищни кредити. Например средната лихва по ипотеките в левове е нараснала с 0,11 пр.п. (процентни пункта) през септември до 5,72%. При новите жилищни заеми в евро ръстът е 0,13 пр.п. до 5,84%. В същото време БНБ отчита символично понижение на лихвените нива по старите жилищни кредити.

Средната лихва по новите потребителски кредити на месечна база също отчита ръст. Миналия месец тя се е повишила с 0,05 пр.п. до 7,12 на сто. Условията по новите потребителски заеми в левове обаче се подобряват. При тях средната лихва се е понижила от 10,87% през август до 10,72 на сто миналия месец. Измененията на месечна база при лихвите по старите потребителски кредити са несъществени.

Въпреки промените през септември лихвените нива по кредитите за домакинствата остават на доста по-ниски нива в сравнение със същия период на миналата година. Например тези по новите ипотечни заеми сега са по-ниски с около 1 пр.п.
През миналия месец има и леко повишение на лихвите по новите депозити за домакинствата. По срочните влогове в левове и в евро увеличението е с 0,04 пр.п. съответно до 1,51% в родната валута и 1,24% в евро.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.