Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Плевнелиев приветства участниците в българската експедиция до Антрактида

България е сред водещите нации в борбата с вредните газове и промените в климата. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който връчи националния флаг на участниците в 24-тата българска антарктическа експедиция преди отпътуването им за българската научна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Антарктида, през ноември.

На събитието присъстваха проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, заместник-министри, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, посланици и учени.

Президентът Плевнелиев заяви, че за него е чест да приветства участниците в 24-тата българска експедиция до Антрактида и, че събирането в Герова зала в Президентството се е превърнало в добра традиция преди заминаването им, която носи успех на мисиите.

„Благодарение на вас България разви потенциала и ролята си на полярна изследователска нация. Именно благодарение на Вас и заради вас България получи голямо международно признание“, заяви президентът.

Той припомни, че през месец юли тази година нашата страна за първи път бе домакин на консултативното съвещание на държавите по договора за Антарктика и съвещанието на Комитета за опазването на околната среда.

„Това е доказателство и признание за силната научна българска програма на ледения континент, която се разви през изминалите 23 полярни сезона. Домакинството на този изключително престижен международен форум, който по същество представлява правителството на ледения континент, премина при много голям успех и доказа на цялата антарктическа общност, че нашата страна е силна и уважавана полярна нация“ , коментира Плевнелиев.

„Част от големите въпроси на този форум ще залегнат и в предстоящата 21 сесия на конференцията на страните по рамковата конвенция по изменението на климата, която ще се проведе през декември в Париж“, допълни той.

Държавният глава заяви, че ще присъства и на този най-висок световен форум по промените на климата. „Заедно с Вас ще оформим и защитим българската позиция за бъдещето на планетата.

Надяваме се да постигнем световно и обвързващо споразумение, което да трасира пътя на проблемите на глобалното затопляне. Поемам категоричен ангажимент заедно да изковем тази стратегия и да я защитим по най-достойния начин в Париж.

България категорично ще бъде част от решението, независимо какви параметри се договорят. Ние сме една от водещите нации за борба с газовете и със затоплянето на планета, така ще бъдем там достойно представени. Това ви го обещавам“, заяви още той

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.