Скок на злоупотребата с алкохол и дрога сред учениците във Варна

Острите алкохолни интоксикации при учениците във Варна през т.г. са се увеличили 13 пъти в сравнение с миналата година, сочат данните от проучване на сдружение “Живот без алкохол”.

В изследването на тема “Търсене на помощ при остри интоксикации след употреба на наркотици и други психоактивни вещества сред деца и млади хора” са участвали специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ, Клиниката по токсикология към Военноморска болница-Варна и общината. Проследени са тенденциите в две възрастови групи - 10-18 г. и 19-64 г., обясни шефката на клиниката д-р Снежана Златева.

Данните сочат, че честотата на тежките интоксикации след употреба на дрога сред децата е четирикратно завишена. Учениците злоупотребяват най-много с марихуана.

Наблюдава се и тенденция за смесване на тревата с алкохол, което усложнява последствията. Тежките случаи след прием на амфетамини, метаамфетамини и кокаин са малко сред децата, но са високи при възрастните. Младежите почти не употребяват хероин, но острите интоксикации следствие на този наркотик сред възрастните рязко са се увеличили, регистрирани са и 3 смъртни случая.

Според данните на изследването момичетата почти не отстъпват на момчетата по пиене и опитване на наркотици - съотношението е 1:3 за дрогата и 1:2 за алкохола. При възрастните има сериозно преимущество на мъжете спрямо жените - 7:1 за наркотиците и 4:1 за алкохола.

Д-р Златева заяви, че тежките случаи се увеличават заради острата конкуренция на наркопазара, която кара разпространителите да разчитат на продукти с все по-голяма концентрация на активни вещества. Това се отнася както за марихуаната, така и за синтетичните наркотици. Те стават все по-силни, което води и до увеличение на уврежданията в организма.

Шефката на клиниката по токсикология алармира за появата на нови психоактивни вещества, за които родните власти въобще нямат тестове. На пазара в момента има около 30 такива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони