Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Скок на злоупотребата с алкохол и дрога сред учениците във Варна

Острите алкохолни интоксикации при учениците във Варна през т.г. са се увеличили 13 пъти в сравнение с миналата година, сочат данните от проучване на сдружение “Живот без алкохол”.

В изследването на тема “Търсене на помощ при остри интоксикации след употреба на наркотици и други психоактивни вещества сред деца и млади хора” са участвали специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ, Клиниката по токсикология към Военноморска болница-Варна и общината. Проследени са тенденциите в две възрастови групи – 10-18 г. и 19-64 г., обясни шефката на клиниката д-р Снежана Златева.

Данните сочат, че честотата на тежките интоксикации след употреба на дрога сред децата е четирикратно завишена. Учениците злоупотребяват най-много с марихуана.

Наблюдава се и тенденция за смесване на тревата с алкохол, което усложнява последствията. Тежките случаи след прием на амфетамини, метаамфетамини и кокаин са малко сред децата, но са високи при възрастните. Младежите почти не употребяват хероин, но острите интоксикации следствие на този наркотик сред възрастните рязко са се увеличили, регистрирани са и 3 смъртни случая.

Според данните на изследването момичетата почти не отстъпват на момчетата по пиене и опитване на наркотици – съотношението е 1:3 за дрогата и 1:2 за алкохола. При възрастните има сериозно преимущество на мъжете спрямо жените – 7:1 за наркотиците и 4:1 за алкохола.

Д-р Златева заяви, че тежките случаи се увеличават заради острата конкуренция на наркопазара, която кара разпространителите да разчитат на продукти с все по-голяма концентрация на активни вещества. Това се отнася както за марихуаната, така и за синтетичните наркотици. Те стават все по-силни, което води и до увеличение на уврежданията в организма.

Шефката на клиниката по токсикология алармира за появата на нови психоактивни вещества, за които родните власти въобще нямат тестове. На пазара в момента има около 30 такива.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.