Спецсъдът потвърди паричната гаранция в размер на 1,5 млн. лв. на Александър Тумпаров

Военнослужещи унищожиха граната, открита в частен дом в пазарджишко село

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

Преизбраха инж. Даниел Панов за председател на Управителния съвет на НСОРБ Акцент в преговорите с МРРБ остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност

Мария Шарапова обяви края на кариерата си

Министър Димитров предупреди кметовете да не се оскъпяват проекти за рекултивация на депа

14 дни изолация за блокираните туристи, сред които и българско семейство, в хотела в Тенерифе Четирима се вече заразените с коронавирус

Президентът Радев: България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър

Китайци раздават маски на българи, проверяващи кораба им в Бургас

9 варненци са в болница, изследват ги за коронавирус

Партията „Има такъв народ“ на Слави Трифонов подава в петък документи за регистрация в съда

Трима търговци на млечни продукти на съд за данъчни измами, ощетили бюджета с близо 1,2 млн. лв.

Самоуби се бивш шеф на ВиК „Йовковци“ във Велико Търново Никола Русев бе подсъдим за безстопанственост за над 800 000 лева

БЧК няма запас от защитни маски Закон трябва да защити доброволците от уволнение, призова акад. Христо Григоров

Доклад на ЕК: България постига важен напредък в укрепването на финансовия сектор Структурни реформи и допълнителни инвестиции са необходими за повишаване на производителността, съветват от Брюксел

В индустрията – най-големи оптимисти

Предприемачите в индустрията са най-големи оптимисти в бизнес средите за състоянието на оглавяваните от тях предприятия през следващите 6 месеца, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за октомври. На база на техните очаквания бизнес климатът в промишлеността се повишава с 2,3 пункта през този месец.

Мениджърите в отрасъла са оптимисти за дейността на предприятията през следващите месеци. Въпреки това обаче натовареността на мощностите им се е понижила с 1,8 пункта спрямо нивата от юли до 72,5%. Затова и очакванията на предприемачите са през следващите месеци да има излишък от мощности в индустриалните компании.
Оптимистично настроени за развитието на бизнеса са и търговците на дребно. В този бранш бизнес климатът се повишава с 1,3 пункта спрямо септември.

Бизнес климатът в строителството се повишава леко с 0,6 пункта и единствено в услугите се отчита намаление с 1,8 пункта. Така общият показател нараства като цяло с 1 пункт. За сравнение през септември беше отчетен спад спрямо предходния месец с 2,9 пункта.

Предприемачите обаче продължават да посочват, че несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене са основните пречки пред развитието на бизнеса им. От индустрията се оплакват още от „слабости в икономическото законодателство“. Мениджърите в строителството и търговията посочват още, че пречки пред развитието на бизнеса им създава и високата конкуренция.

По отношение на цените във всички водещи отрасли не очакват промяна през следващите три месеца.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.