На 26 април 2018 да почерпят

Дербито се превърна в Биг Брадър

34 футболни фена са задържани около мача “Левски” – ЦСКА

Москва: Сирия е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им

Земетресение в района на Вранча

Зоран Заев: Признаваме българския дял от Македония

Рускиня стана хит в сайтовете за запознанства

Бургаските депутати се обединиха за запазване на Югоизточния регион

Рапърът Венци Венц отчаяно иска бебе Популярният изпълнител прави кастинг за ново гадже

Президентът Румен Радев: Политици воюват срещу държавата Ако трябва да контролира министрите, както им заръчал премиерът, Борисов трябвало да промени Конституцията

Български шофьор е задържан във Франция заради мигранти в камиона

Иван Нейков: В България има достатъчно работници, но не ги използваме

Премиерът Бойко Борисов: Намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лв. Трети сме в Европа след Естония и Люксембург по нисък борч

Ново зрелищно 2:2 в голямото дерби, но “Левски” е на финал

Макрон в Конгреса на САЩ: Не споделям илюзията на национализма

В индустрията – най-големи оптимисти

Предприемачите в индустрията са най-големи оптимисти в бизнес средите за състоянието на оглавяваните от тях предприятия през следващите 6 месеца, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за октомври. На база на техните очаквания бизнес климатът в промишлеността се повишава с 2,3 пункта през този месец.

Мениджърите в отрасъла са оптимисти за дейността на предприятията през следващите месеци. Въпреки това обаче натовареността на мощностите им се е понижила с 1,8 пункта спрямо нивата от юли до 72,5%. Затова и очакванията на предприемачите са през следващите месеци да има излишък от мощности в индустриалните компании.
Оптимистично настроени за развитието на бизнеса са и търговците на дребно. В този бранш бизнес климатът се повишава с 1,3 пункта спрямо септември.

Бизнес климатът в строителството се повишава леко с 0,6 пункта и единствено в услугите се отчита намаление с 1,8 пункта. Така общият показател нараства като цяло с 1 пункт. За сравнение през септември беше отчетен спад спрямо предходния месец с 2,9 пункта.

Предприемачите обаче продължават да посочват, че несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене са основните пречки пред развитието на бизнеса им. От индустрията се оплакват още от „слабости в икономическото законодателство“. Мениджърите в строителството и търговията посочват още, че пречки пред развитието на бизнеса им създава и високата конкуренция.

По отношение на цените във всички водещи отрасли не очакват промяна през следващите три месеца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.