Прекратяват мандата на ЦИК след изборите?

Управляващите обмислят промени в Изборния кодекс

Мандатът на ЦИК най-вероятно ще бъде прекратен след втория тур на изборите, сочи проучване на “Труд”. Заради проблемите с организацията на вота ГЕРБ, РБ и патриотите обмисляли сериозен ремонт на Изборния кодекс, който да засегне и комисията. Сега тя има 5-годишен мандат, но от ГЕРБ вече поискаха колективна оставка.

“На коалиционния съвет, който се провежда всеки вторник, беше обсъдена тази тема. Това трябва да се обмисли, като се анализира цялата практика на тези избори”, обяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя допълни, че това са били най-сложните за организиране избори, а по думите й отговорността за хаоса с приемането на протоколите в “Арена Армеец” в София е изцяло на ЦИК.

“Както всички знаете, имаше проблеми, които дойдоха от закона, имаше проблеми, които дойдоха от това, че не бяха предвидени тези проблеми в закона. МВР си свърши работата, гарантира присъствие и осъществи охраната”, каза Бъчварова и съжали за неприятностите, които “хората са изтърпели”.

РБ обмислят предложение резултатите от вота да се броят машинно - специални апарати да “сканират” пусната бюлетина и да отчитат вота на момента, за да се сложи край на опашките за приемане на книжа. Друг вариант е да се премине към общи преброителни центрове.

Депутатът от РБ Настимир Ананиев допълни, че въвеждането на пълно машинно гласуване, а не само в 50 секции, както е сега, също ще облекчи броенето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика