На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Стотици мъже били принудени да ядат плътта един на друг при войната в Южен Судан

Ново разследване на Африканския съюз разкрива доказателства за жестокости, включително изнасилвания, осакатявания и принудителен канибализъм, извършени срещу цивилното население в хода на 22- месечната гражданска война в Южен Судан, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Фокус.

Документът оспорва твърдението на правителството, че конфликтът е започнал след опит за преврат на бившия вицепрезидент на страната през декември 2013 г. „От цялата налична информация на комисията, доказателствата не насочват към преврат“, твърдят разследвалите войната. Резултатите от кръвопролитния сблъсък са смъртта на хиляди граждани на Южен Судан, изселване на повече от два милиона души и нарастване на страховете от глад.

„Комисията е установила сексуално насилие и престъпления, свързани с пола, извършени и от двете страни по отношение на жените“, се казва в доклада на Африканския съюз. „Той също документира упражняване на крайна жестокост като осакатяване и изгаряне на тела, източване на човешка кръв от хора, които са били току-що убити, и принуждаване на друга етническа общност да я пие или да яде човешка плът“, пише още в документа.

Разследващите са установили още, че повечето от зверствата са извършени срещу цивилното население, което няма активно участие във военните действия. Открити са и масови гробове в Джуба, Бор и Малакал, но има вероятност такива да съществуват и на други места.
В заключение се посочва, че и двете страни в конфликта са извършили престъпления срещу човечеството, но въпреки на пръв поглед етническия характер на войната, няма основания да се твърди, че има извършен геноцид.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.