Стотици мъже били принудени да ядат плътта един на друг при войната в Южен Судан

Ново разследване на Африканския съюз разкрива доказателства за жестокости, включително изнасилвания, осакатявания и принудителен канибализъм, извършени срещу цивилното население в хода на 22- месечната гражданска война в Южен Судан, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Фокус.

Документът оспорва твърдението на правителството, че конфликтът е започнал след опит за преврат на бившия вицепрезидент на страната през декември 2013 г. "От цялата налична информация на комисията, доказателствата не насочват към преврат", твърдят разследвалите войната. Резултатите от кръвопролитния сблъсък са смъртта на хиляди граждани на Южен Судан, изселване на повече от два милиона души и нарастване на страховете от глад.

"Комисията е установила сексуално насилие и престъпления, свързани с пола, извършени и от двете страни по отношение на жените", се казва в доклада на Африканския съюз. "Той също документира упражняване на крайна жестокост като осакатяване и изгаряне на тела, източване на човешка кръв от хора, които са били току-що убити, и принуждаване на друга етническа общност да я пие или да яде човешка плът", пише още в документа.

Разследващите са установили още, че повечето от зверствата са извършени срещу цивилното население, което няма активно участие във военните действия. Открити са и масови гробове в Джуба, Бор и Малакал, но има вероятност такива да съществуват и на други места.
В заключение се посочва, че и двете страни в конфликта са извършили престъпления срещу човечеството, но въпреки на пръв поглед етническия характер на войната, няма основания да се твърди, че има извършен геноцид.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят